ODBACUJEMO NEPRIJATELJSTVO PREMA KRŠĆANSTVU! Turska podržava što VE prvi put obilježava godišnjicu genocida u Srebrenici

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je u petak kako će 11. jula, u Vijeću Evrope, po prvi put biti obilježena godišnjica genocida u Srebrenici, te kako njegova zemlja to podržava. 

Cavusoglu je boravio u turskom gradu Konya, gdje je govorio na konferenciji koju je organizovala Uprava za vjerske poslove Republike Turske, navela je Anadolija.

„U Vijeću Evrope ovog 11. jula ćemo obilježiti godišnjicu genocida u Srebrenici. U Vijeću Evrope do sada smo se prisjećali holokausta i drugih negativnih događaja u historiji. Ovo je prvi put da ćemo obilježiti godišnjicu genocida u Srebrenici i mi to podržavamo“, rekao je Cavusoglu.

Turski ministar govorio i o problemu antiislamizma koji je sve prisutniji na globalnom planu. 

“Kada pogledamo u uzroke antislamizma, možemo vidjeti da zagovornici toga nemaju uvjerljive i zadovoljavajuće argumente. Smatramo je uzrok svemu tome populizam. Nažalost, mi danas svjedočimo tome da političke stranke, pa i političari i mediji koji se hrane populizmom, doprinose širenju neprijateljstva prema islamu i migrantima“, rekao je Cavusoglu. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj