PROGLAŠEN KRIVIM PO 18 TAČAKA OPTUŽNICE: Profesor iz Los Angelesa krijumčario Kini tehnologiju o raketama i borbenim avionima

Profesor na univerzitetu u Los Angelesu proglašen je krivim za šverc računarskih čipova sa radarskim i ratnim aplikacijama koji su nezakonito prokrijumčareni u Kinu.

Slikovni rezultat za tehnologija kina globalcir.com

Ji Či Ši, 64-godišnji elektro inženjer iz Kalifornije, proglašen je krivim za 18 tačaka optužbe nakon što ga je FBI uhapsio u januaru prošle godine.

Federalni tužioci su rekli da su on i njegov saradnik Kiet An Mai skovali zavjeru da navedu američku kompaniju da napravi specijalme mikročipove velike brzine, koji su kasnije nezakonito izvezeni u kinesku kompaniju koja je bila Šiov partner.

Da bi poslao mikročipove u Kinu, Ši se pretvarao da je klijent za neimenovanu američku kompaniju koji želi da da kupi monolitne mikrotalasne integrisane sklopove (MMIC).

Američko ministarstvo pravde je saopštilo da se Ši suočava sa maksimalnom kaznom od 219 godina zatvora.

– Tehnologija je poslata u Kinu gdje bi se mogla iskoristiti da kompanijama pruži značajnu prednost koja bi ugrozila američke poslovne interese. Takođe, vrlo osjetljive informacije bi koristile stranim protivnicima u razvijanju vojnih aplikacija koje bi ugrozile našu nacionalnu sigurnost – rekao je advokat Nikola Hana.

Čipovi služe za brojne komercijalne i vojne namjene i potrebno se specijalo odobrenje ministarstva trgovine da bi bili isporučeni na međunarodnom nivou, piše “Independet”.

Prema informacijama “Newsweeka”, na njima se nalaze aplikacije sa sistemima za vođenje raketa i borbenih aviona.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj