BEGO GUTIĆ IZNIO LIČNE STAVOVE O FORMIRANJU VLASTI U TK: Safet Softić je izdao SDA, Islamsku zajednicu i Banoviće, koalicija je dogovorena mimo Statuta stranke!

U svjetlu najnovijih političkih dešavanja radi pravilnog i objektivnog informisanja članova SDA dužan sam još jednom da objasnim svoje lične stavove u vezi za formiranjem vlasti u TK, stoji u novom Facebook postu Bege Gutića, potpredsjednika KO SDA TK.

Slikovni rezultat za bego gutić


1. Prvo želim da naglasim da apsolutno nisam protiv sastava koalicije koja je dogovorena.

2. Međutim, način na koji je koalicija dogovorena suprotan je odredbama statuta stranke, a pregovarački tim koji je formiran uopšte nije konsultovan. Privatna koalicija (čitaj privatna vlada) je dogovorena u kafani između dva čovjeka Envera Bijedića i Abdurahmana Hodžića Hodže pod pokroviteljstvom Safeta Softića. Onda je takav dogovor direktno donesen na KO SDA TK i snagom ruku izglasan.

3. Također vas podsjećam da je KO SDA TK donosio odluke o pokretanju pregovora sa političkim subjektima te je donio i odluku o formiranju pregovaračkog tima čiji je zadatak otvaranje i vođenje pregovaračkih procesa što u konkretnom slučaju nije urađeno. One koji se zaklinju u statut podsjetio bih da provođenje odluka u skladu sa statutom važi i važilo je i 2017. , 2018. , 2019. godine, a ne samo parcijalno kada to nekome odgovara.

4. Smatram da je dogovoreni raspored ministarstava apsolutno štetan i imati će nesagledive posljedice po SDA. Ministarstva koje je dobila SDA: Ministarstvo finansija, Ministarstvo za kulturu, sport i mlade,Ministarstvo pravde, su skoro pa beznačajna i sa nedovoljno uticaja na društvenoj sceni, osim Ministarstva obrazovanja.

5. Također, u svjetlu objava lažnih kvazipatriota i boraca za bolje obrazovanje želim da ih obavijestim da je Zakon o visokom obrazovanju u TK kojeg su oni pisali ujedno i najveća sramota prethodnog saziva Skupštine TK koja je doživjela i sudski epilog čime je proglašen neustavnim od strane Ustavnog suda.

6. Prepuštanje najvažnijih javnih ustanova i institucija koje su snažnije i jače od 80% ministarstava u vladi i sa većim budžetima je katastrofalna greška (JZU UKC Tuzla, Direkcija cesta, Rudnik soli, Služba za zapošljavanje TK). Smatram da je posebno krnji SDP preplaćen ulaskom u koaliciju s obzirom da je dobio mjesto predsjednika skupštine, MUP, Direkciju cesta, JZU UKC Tuzla, Ministarstvo poljoprivrede.

7. Ostajem pri stavu da je odluka o raspodjeli vlasti i ministarstava pogubna i štetna po SDA i da je navedenom odlukom SDA u TK pretvorena iz političkog pobjednika u političkog gubitnika. Izgleda da se ne treba truditi na izborima, da rezultat nije bitan već je bitnija dobra postizborna trgovina. Očigledno je da je navedeni dogovor štetan po SDA i za ovo birači nisu glasali.

8. Dušebrižnicima bih poručio da Begi Gutiću nisu bile bitne funkcije ni prošle godine dok je još obnašao funkciju premijera, što sam i dokazao time što sam odabrao stranku, a ne pomenutu funkciju, a imao sam daleko bolje ponude. Čovjek sam sa stavom koji ne mijenjam kako duvaju vjetrovi.

9. Sa novom privatnom koalicijom i vladom imati ćemo i živinički sindrom, a kantonom će nam upravljati ratni dezerteri i tajkuni.

10. Bego Gutić je svoj patriotizam prema državi i stranci dokazao davno, kad je stao na bedem odbrane države, a poslije svojim predanim trudom i radom na javnim funkcijama koje je obnašao što su pokazali i rezultati mog rada. Za razliku od nekih drugih poput Safeta Softića kojem su danas usta puna borbe za državu, patriotizam, borce i Bošnjake, rat nisam proveo u Islamskoj zajednici i združenom humanitarnom komitetu.

11. Podsjetio bih i da su izdaja, laganje i licemjerstvo prema časnom Kur`anu jedni od najvećih grijeha i izuzetno opasne duhovne bolesti. U hadisima se prenosi da koliko god čovjek klanjao, postio i tvrdio da je musliman ukoliko se kod njega nađu ova tri svojstva on je licemjer, a grijeh je sigurno i veći što je pozicija u Islamskoj zajednici veća. Izdaja i licemjerstvo se ne praštaju, a ovim činom Safet Softić je izdao i Banoviće i SDA i Islamsku zajednicu.

12. Također bih naglasio da su sva ova dešavanja u SDA TK još jedan od dokaza da stranku treba očistiti, osvježiti, reformisati, podmladiti i totalno resetovati u skladu sa onim što je i najavio predsjednik Izetbegović jer ljudi u politici, prema onoj narodnoj, su nerijetko kvarljiva roba, stoji u Gutićevom postu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj