KOALICIJA ZBOG KOJE SE RASPADA SDP: Ko će činiti vladajuću većinu u TK?

Vladajuću koaliciju u Tuzlanskom kantonu trebali bi činiti SDA, SBiH, DF, SBB i dio zastupnika SDP-a. Zahtjev za nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona, s potpisima 18 zastupnika pomenutih stranaka, a dogovorena je i podjela resora u novoj kantonalnoj vladi.

Pozicija premijera pripastt će SDA, a premijer će najvjerovatnije biti iz Živinica, jer je Općinski odbor Živinice imao najbolji rezultat na posljednjim izborima, saznaju mediji.

Pored premijera, SDA će dobiti četiri ministarstva i to Ministarstvo obrazovanja i nauke, Ministarstvo finansija, Ministarstvo kulture, sporta i mladih te Ministarstvo pravosuđa i uprave.

SDP-u će pripasti Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo poljoprivrede. Stranka za BiH dobit će resor rada, socijalne politike i povratka, kao i Ministarstvo privrede. DF će upravljati Ministarstvom zdravstva i Ministarstvom za boračka pitanja. SBB će biti zadužen za resor prostornog uređenje i zaštite okoliša, kao i trgovine, turizma i saobraćaja.

Dogovorene su i pozicije rukovodećih ljudi u Skupštini TK, pa bi predsjednik trebao biti iz SDP-a, a potpredsjednike će dati DF i SBB.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj