ZAUSTAVLJEN PLAN SPC-a: Policija Crne Gore zabranila liturgiju u Svaču

Uprava policije Crne Gore zabranila je Mitropoliji crnogorsko-primorskoj služenje liturgije u Crkvi Svetog Jovana u Svaču kod Ulcinja povodom Ivanjdana, prenose podgorički mediji.

Liturgija je zabranjena uz obrazloženje da je riječ o “zaštićenom lokalitetu”, a na zahtjev lokalne vlasti, koja je prije nekoliko dana osudila najavljene aktivnosti Mitropolije crnogorsko-primorske.

“Pobjeda” piše da će liturgija kao i prošle godine biti služena nekoliko desetina metara dalje od sakralnog objekta, koji je godinama predmet arheoloških istraživanja.

Prema najavama, policija će obezbjeđivati liturgiju.

Pojedinačno najjača albanska partija u Ulcinju “Forca” pozvala je juče na očuvanje reda, mira i međureligijskog i međuetničkog sklada, ostajući pri osudi namjere Srpske pravoslavne crkve /SPC/ da liturgiju održi “na teritoriji naseljenoj nepravoslavnim stanovništvom”.

Uprava policije Crne Gore je prošle godine zabranila liturgiju SPC na ostacima Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču jer skup nije blagovremeno prijavljen, ali i uvažavajući, kako su saopštili, stav Ministarstva kulture da je riječ o kulturnom i arheološkom lokalitetu.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je sa sveštenstvom ipak liturgiju održao nedaleko od ostataka crkve.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj