PRELIMINARNI REZULTATI: Uvjerljivo vodstvo Nove demokratije u Grčkoj

Nakon prvih preliminarnih rezultata na prevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj, gdje oporbena Nova demokracija (ND) Kyriakosa Mitsotakisa bilježi uvjerljivo vodstvo ispred vladajuće Syrize aktualnog premijera Alexisa Tsiprasa, izvori iz ND-a komentiraju kako je riječ o povijesnoj pobjedi, prenosi grčka agencija ANA-MPA.

Grčko Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je da konzervativna Nova demokracija vodi prijevremenim parlamentarnim izborima u toj zemlji.

Ministarstvo navodi da je, prema njihovim procjenama, oporbena Nova demokracija osvojila 39,8 posto glasova, dok je vladajuća Syriza dobila 31,5 posto glasova, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Prema prethodno objavljenim prvim izlaznim anketama, Nova demokracija osvojila je između 38 i 42 posto glasova i imat će između 155 i 167 mjesta u parlamentu, koji ima 300 zastupnika.

Syriza je na drugom mjestu s osvojenih između 26,5 i 30,5 posto glasova, odnosno između 77 i 82 mjesta u parlamentu, prenosi ANA.

Nova demokratija: Historijska pobjeda

Grčki premijer pozvao je večeras lidera Nove demokracije i čestitao mu pobjedu na izvanrednim parlamentarnim izborima, rekao je jedan dužnosnik Mitsotakisove stranke.

“Ovo je povijena pobjeda Nove demokracije koja se pripisuje Kyriakosu Mitsotakisu. Ako se potvrde preliminarni rezultati, Nova demokracija danas je postignula jednu od najvećih pobjeda od 1974. godine. Podsjećamo vas da je slično vodstvo posljednji put zabilježeno 1981. godine i ovo pokazuje da građani žele izaći iz krize i povratiti osjećaj normalnosti u našoj zemlji”, navode izvori stranke.

Iz Nove demokracije dodaju da je rezultat odraz neodobravanja politike koju je vodila Syriza.

S druge strane, izvori iz vladajuće Syrize poručili su da će poštovati volju naroda ako se ispostavi da su točni preliminarni rezultati.

“Syriza je ipak dobila značajan postotak glasova na izborima u izuzetno teškim okolnostima”, navode izvori iz ove stranke.

Kako su istaknuli, Syriza ostavlja bogato naslijeđe – zemlju sa reguliranim javnim dugom, bez memoranduma i kredita MMF-a, sa stabilnim javnim financijama, smanjenom stopom nezaposlenosti, socijalnom zaštitom i devet uzastopnih kvartala gospodarskog rasta.

“Mi ćemo braniti ta dostignuća s pozicije jake oporbe”, poručili su iz Syrize.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj