ŽELIMO DA NJEMAČKI ZAMIJENE NAŠE VOJNIKE! SAD traže od Njemačke da pošalje vojnike u Siriju!

Sjedinjene Države zatražile su od Njemačke da podupre borbu protiv ostataka radikalne terorističke grupe DAIŠ slanjem vojnika u pomoć Sirijskim demokratskim snagama (SDF) na sjeveroistoku Sirije.

Posebni američki izaslanik za Siriju i koaliciju protiv DAIŠ-a James Jeffrey želi da njemačka vlada pošalje vojne instruktore, stručnjake za logistiku i tehničare Bundeswehra.

“Želimo da njemački vojnici dijelom zamijene naše vojnike”, kazao je Jeffrey za novinsku agenciju dpa i tjednik Welt am Sonntag. “Očekujem odgovor do kraja mjeseca”, dodao je.

Američke oružane snage pomažu SDF-u koji čine kurdske neregularne naoružane postrojbe YPG i druge pobunjeničke skupine. U martu je SDF zauzeo posljednju utvrdu DAIŠ-a u Siriji, ali su ekstremisti i dalje aktivni u ilegali.

Američki predsjednik Donald Tramp najavio je u decembru povlačenje ukupno dvije tisuće američkih vojnika, koliko ih je stacionirano na sjeveroistoku Sirije. Kasnije je promijenio mišljenje i kazao da će ih otprilike 400 ostati kako bi pomogli u stabilizaciji kurdske regije koja se proteže na obje strane iračko-sirijske granice.

Otada SAD pokušavaju nagovoriti 80 saveznika u borbi protiv DAIŠ-a, uključujući Njemačku, da pošalju zamjenu za američke vojnike koji su se počeli povlačiti.

“Tražimo ovdje i kod drugih koalicijskih partnera dobrovoljce koji bi u tome sudjelovali”, izjavio je posebni američki izaslanik u petak nakon razgovora u Berlinu. “Vjerujemo da ćemo na kraju uspjeti u tome”, dodao je.

Njemačka podupire savez protiv DAIŠ-a izviđačkim avionima i zračnim tankerima iz Jordana i instruktorima u Iraku. Njihova misija trebala bi završiti krajem oktobra, ali je ministar vanjskih poslova Heiko Maas tijekom posjeta Iraku u lipnju signalizirao da bi mogla biti produljena.

Takvu odluku mora odobriti njemački parlament koji to može učiniti najranije u septembru.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj