DESNIČAR NA ČELU GRČKE VLADE: Mitsotakis položio zakletvu kao novi premijer Grčke

Lider desničarske stranke Nova demokratija (ND) Kyriakos Mitsotakis položio je zakletvu kao novi premijer Grčke, dan nakon što je pobijedio na prijevremenim parlamentarnim izborima u toj zemlji.

Mitsotakis i njegova stranka osvojili su 39,8 posto glasova, pobijedivši ljevičarsku stranku Syriza dosadašnjeg premijera Alexisa Tsiprasa, koja je koja je dobila povjerenje 31,5 posto građana. 

ND će tako dobiti 158 zastupničkih mjesta u parlamentu koji broji ukupno 300 mandata i moći će samostalno sastaviti novu grčku vladu.

“Prihvatam upravljanje državom uz potpunu svijest o nacionalnoj odgovornosti. Znam za poteškoće koje očekuju mene i moje saradnike. Ali crpim snagu iz snage naroda”, poručio je Mitsotakis u pobjedničkom govoru.

U Grčkoj su u nedjelju održani prijevremeni parlamentarni izbori, koje je premijer Alexis Tsipras raspisao tri mjeseca ranije, budući da je njegova ljevičarska stranka na izborima za Evropski parlament u maju pretrpjela poraz od ND.

Ovo su bili prvi parlamentarni izbori u Grčkoj od kada je ta zemlja okončala primjenu trećeg uzastopnog programa pomoći međunarodnih kreditora, ali i postigla sporazum sa Skopljem o imenu Sjeverne Makedonije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj