SRBIJANSKI AMBASADOR POZVAN NA RAZGOVOR: Bugarska kritizira Dačića zbog napada na Borisova

Veleposlanik Srbije u Bugarskoj Vladimir Ćurgus bio je u ponedjeljak na razgovoru u Ministarstvu vanjskih poslova te zemlje, gdje je pozvan zbog komentara šefa srbijanske diplomacije Ivice Dačića o bugarskom premijeru Bojku Borisovu.

Na tom sastanku Ćurgusu je rečeno da je Dačićeva izjava “neprihvatljiva” i “nije u skladu s bugarskim očekivanjima o prijateljskim i dobrosusjedskim odnosima”, prenosi agencija BTA dijelove priopćenja bugarskog ministarstva.

Bugarska strana očekuje da se “takve izjave neće ponoviti ubuduće”, navedeno je u priopćenju.

Dačić: Stav EU-a nije da je Kosovo nezavisno

Borisov je nedavno izjavio da bi Josep Borrell, kao budući šef diplomacije Europske unije, trebao zastupati stav cijele Unije i da bi, bez obzira što Španjolska ne priznaje neovisnost Kosova, a druge članice su to učinile, u skladu s tim trebao i postupati.

Odgovorio mu je Dačić, rekavši da “stav EU-a nije da je Kosovo nezavisno” i da “bugarski premijer, koji tvrdi da jeste, mora da poštuje taj stav, a ne da drži pridike budućem šefu diplomatije EU-a”.

Potom je veleposlanik Srbije pozvan na razgovor, na kojem mu je izraženo nezadovoljstvo Dačićevim izjavama.

Na razgovor pozvana i bugarska otpravnica poslova

U međuvremenu je i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije pozvalo na razgovor privremenu otpravnici poslova u Veleposlanstvu Bugarske u Beogradu Ivu Krulevu radi razjašnjenja situacije koja je nastala poslije izjave Borisova.

Njima je izjava premijera Borisova “neprihvatljiva, jer nije tačna, a tiče se najznačajnijeg pitanja za svaku zemlju, pitanja teritorijalnog integriteta”.

“Ta izjava nije u skladu sa očekivanjima Republike Srbije o prijateljskim i dobrosusedskim odnosima […] Srbija se nada da se takve izjave neće ponoviti ubuduće. Stav EU-a nije nezavisno Kosovo, i toga bi svi trebalo da se pridržavaju”, navodi se.

Izrazili su iznenađenje zbog poziva koji je istim povodom upućen veleposlaniku Srbije u Sofiji.

Komentiraj