AKCIJA ‘BALKANSKI KARTEL’: SIPA pretresa objekte u Mrkonjić-Gradu zbog pranja novca, blokirano 400.000 KM sa računa braće Gačanin iz Buča Potoka

Pripadinici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, u okviru međunarodne operativne akcije Balkanski kartel, na području Mrkonjić-Grada provode istragu protiv dva fizička i jednog pravnog lica.

Portparol SIPA-e Luka Miladinović kazao je da su službenici ove policijske agencije jutros započeli sa realizacijom međunarodne operativne akcije pod nazivom Balkanski kartel, koja se izvodi po naredbama Suda i Tužilaštva BiH.

– Istraga se vodi protiv dva fizička i jednog pravnog lica. U toku su pretresi stambenog objekta, pomoćnih objekata i pokrentnih stvari na lokaciji na području Mrkonjić-Grada zbog postojanje osnovane sumnje da su osumnjičena lica u ovom predmetu počinili krivično djelo pranje novca, rekao je Miladinović.

Oslobođenje saznaje da su tokom akcije, u sklopu koje se istražuju aktivnosti braće Mirze i Ervina Gačanina iz Buča Potoka, blokirani računi na kojim se nalazi 400 hiljada KM. Oni su, prema navodima iz izvora bliskih istrazi, povezani sa Smailom Šikalom i Davidom Cufajem, koji su uhapšeni u Peruu zbog droge.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, u operaciji sudjeluju agencije za provođenje zakona iz pet zemalja. Tužitelj Tužilaštva BiH nalazi se u Den Haagu, gdje sa kolegama iz EUROJUST-a koordinira istražne aktivnosti.

– Operacija, koja se provodi u borbi protiv organiziranog kriminala i pranja novca, obuhvata ukupno pet zemalja (Nizozemska, Belgija, Španjolska, Slovenija i Bosna i Hercegovina), a usmjerena je na otkrivanje i procesuiranje osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba koje su pod istragom zbog nezakonitih novčanih transakcija i pranja novca, koje je realizirano u više zemalja. Tužitelj Tužiteljstva BiH nalazi se u Nizozemskoj, gdje sa kolegama koordinira aktivnosti koje se realiziraju u Bosni i Hercegovini, a odnose se na određene osobe, osumnjičene za sudjelovanje u međunarodnoj mreži počinitelja kaznenih djela, navode iz Tužilaštva.

Aaktivnosti na području BiH realizirali su SIPA i Federalna uprava policije, izvršeni su pretresi na ukupno pet lokacija, a na računima jedne pravne i jedne fizičke osobe blokirano je 400.000 KM.

– Tužilaštvo BiH u proteklom periodu, sa kolegama iz EU putem EUROJUST-a koji je nositelj aktivnosti, sudjelovalo je u planiranju i dogovoru o načinu realizacije navedene operacije. Nakon okončanja aktivnosti u svim zemljama, Tužilaštvo će moći dati više informacija i detalja, saopćeno je.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj