BIT ĆE DOSTAVLJEN DANAS! Počinje isporuka ruskog sistema S-400 Turskoj

Ruski sistem protivvazdušne odbrane S-400 mogao bi danas biti dostavljen Turskoj, piše turski list “Haberturk”. Prema pisanju turskog lista, sistem je sinoć utovaren u dva teretna aviona, za koje se očekuje da će danas krenuti ka Turskoj iz avio-baze blizu ruskog grada Tver.

Pozivajući se na neimenovane izvore, televizija “Haberturk” ranije je javila da je moguće da utovar ruskog sistema počne 7. jula, a da će devet ruskih tehničkih stručnjaka danas stići u Tursku, kako bi pomogli oko njegovog razmještanja.

Televizija je naglasila da će Ankari prvobitno biti isporučen samo jedan sistem, prenio je TASS.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je ranije da je započeto utovaranje sistema u avione, kako bi bio isporučen Ankari, ali nije naveo tačan datum isporuke.

Portparol Kremlja Dmitry Peskov juče je saopštio da se isporuka ruskih sistema Turskoj odvija prema potpisanom ugovoru.

Vijest o isporuci ruskih sistema Ankari prvi put se pojavila u novembru 2016. godine, a direktor ruske državne korporacije “Rostek” Sergey Čemezov izjavio je godinu dana kasnije da je vrijednost ugovora 2,5 milijarde dolara.

SAD konstantno pokušavaju da spriječe Tursku u namjeri da kupi S-400, a zaprijetile su da će zbog toga isključiti Ankaru iz programa aviona F-35.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj