OPASNI RASJED SAN ANDREAS! Zadnja dva potresa probudila su stari strah u Kaliforniji: Je li ovo bilo upozorenje, stiže li onaj ‘Veliki’?

Odmah nakon potresa jačine 6,4 stupnjeva koji je potresao južnu Kaliforniju 4. srpnja, redateljica Ava DuVernay, koja cijeli život živi u Los Angelesu, objavila je da je to najduži potres koji je ikad osjetila. No, čak ni taj nije bio najsnažniji toga tjedna. Samo dan poslije Kaliforniju je zatreslo 7,1 po Richteru. Naposljetku, ni čuveni Big One (Veliki), katastrofalni potres koji bi se mogao dogoditi uz rasjed San Andreas i na kojeg geolozi stalno upozoravaju – nije se dogodio.

Slikovni rezultat za san andreas earthquake

“Potres 4. srpnja neće odgoditi ‘Velikog’”, pisao je u petak Los Angeles TimesNew York Times je pak izvijestio da je potres u četvrtak bio “podsjetnik da Big One vreba”. Ranije ove godine, radio postaja iz južne Kalifornije KPCC, objavila je podcast pod nazivom “Veliki: Vaš vodič za preživljavanje”, čiji je cilj bio podučavanje kalifornijskih građana da se pripreme za potencijalno razoran potres, javlja CNN.

Dva posto šanse

Prema podacima Geološkog zavoda SAD-a, na jugu rasjeda San Andreas obično se svakih 150 godina javljaju veliki potresi. Budući da se posljednji veliki potres dogodio 1857., južni dio rasjeda “smatra se mogućim mjestom za potres” u nadolazećim godinama. Veliki potres jačine 7,9 stupnjeva u San Franciscu iz 1906. godine znači da su šanse da se dogodi veliki potres u sjevernom dijelu države nešto niži, navodi se na web stranici USGS-a. Seizmolozi kažu kako ovotjedni potresi vjerojatno neće povećati vjerojatnost velikog potresa na rasjedu San Andreas.

“Ali oni to ne čine ni manje vjerojatnim”, izjavila je Lucy Jones, seizmologinja Kalifornijskog instituta za tehnologiju. “Postoji oko dva posto šanse da se Big One dogodi svake godine, odnosno 1 na 20.000 svakog dana”, napisala je Jones na Twitteru. Iako šanse možda nisu visoke, stanovnici ne bi trebali biti uhvaćeni nespremni: “Uvijek se treba pripremati za Velikog”, rekla je.

Iz USGS-a smatraju da će takvom događaju vjerojatno prethoditi razdoblje povećane seizmičke aktivnosti tijekom nekoliko godina. Jones je u četvrtak izjavila kako je južna Kalifornija u posljednjih 20 godina iskusila “iznimno mirno razdoblje” kada je riječ o seizmičkoj aktivnosti.
Ali, dugoročno, rekla je, “trebali bismo više o tome razmišljati.”

Nisu svi spremni

Steve Rios, stanovnik Riversidea u Kaliforniji svjestan je prijetnje. “Iskreno bih rekao da je kalifornijsko stanovništvo uvijek budno, zbog toga što je u blizini rasjed San Andreas”. Dodao je da, iako su ga učili da se sagne i pokrije kad nastupi potres, ne misli da su svi stanovnici spremni za katastrofalan scenarij. On ima zalihu hrane i vode pri ruci, “ali mislim da nitko nije spreman za nešto tako katastrofalno.” Albert Adi, koji živi u južnoj Kaliforniji gotovo 40 godina i bivši je student građevine, rekao je da je vidio mnogo poboljšanja tijekom godina kada su u pitanju građevinski propisi usmjereni na smanjenje opsega mogućeg uništenja.

U listopadu 2015. Los Angeles je postrožio propise, zahtijevajući da tisuće zgrada budu dodatno opremljene kako bi izdržale snažne potrese. San Francisco je donio sličan zakon 2013. godine. U međuvremenu, država radi na sustavu ranog upozoravanja, nazvanom Integrirana seizmička mreža Kalifornije. Sustav ne služi samo upozoravanju stanovništva, već i automatskom isključivanju dijelova infrastrukture, poput željeznica. Guverner Kalifornije Gavin Newsom izjavio je u subotu kako je sustav oko 70 posto dovršen, ali još uvijek zahtijeva širenje. Ipak, naglasio je odgovornost svakog pojedinca za pripremu

Adi, otac četvero djece, odlučio je praktično pristupiti problemu. Upozorio je djecu na opasnost i naučio ih najboljim praksama. Oni znaju da ne treba paničariti, drže oči otvorene zbog srušenih električnih vodova i znaju da treba stupiti u kontakt s roditeljima. Držim dovoljno vode u bocama i zaliha suhe hrane za nekoliko tjedana”, rekao je i dodao kako svi koje poznaje ozbiljno shvaćaju prijetnju, ali da ne mogu živjeti u neprestanom stanju straha: “Znamo koliko je to opasno … ali morate nastaviti živjeti. To je rizik koji morate prihvatiti živeći ovdje u južnoj Kaliforniji”, zaključio je Adi.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj