PARIS FASHION WEEK: Revolucionari odijevanja i strastveni vizionari visoke mode

Različitih generacija, vizija i shvatanja odijevanja, pariski kreatori pokazuju  nepromjenjivu strast za visoku modu.

Mnoštvo poznatih dizajnera koji su obilježili povijest svjetskog fashiona, su na počecima odbijali njezin konformizam. Najprije Karl Lagafeld pa Jean-Paul Gaultier i najzad Giorgio Armani. Sva trojica su revolucionirali Prêt-à-porter njihovih epoha.

Piše: Džana Mujadžić

 Prvi u doba kreiranja za brand Chloé, 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, jer je linije učinio elastičnim i suptilnim, drugi uličnim nadahnućem i pomijeranjem konvencija, a uporni Talijan prepravljanjem tradicionalne muške i ženske garderobe, od 1975 kada je otvorio kuću.

Ali vrijeme, impoziranje nadmoćnosti marketinga te serijska proizvodnja, naveli su ih na drugačija osobna ostvarivanja. Lagerfeld je bio 50-godišnjak kada je pokazao prvu smotru visoke mode marke Chanel, JPG je proslavio 45. rođendan, prije lansiranja labela Gaultier Paris.

Savremene dvorske dame

Armani se posvetio posebnom modnom žanru tek 2004, oformivši marku Armani Privé. Već desetljece i pol milanski modni maestro upražnjava umjetnost odjeće posebne rafiniranosti, uspješno odolijevajući spektakularnosti.

 U pariskoj Maloj palači predstavio je poseban ansambl sa svilenim kaputićem čije su naramenice slične pagodama, kombiniran hlačama od prerađenog samta. Kao i ranije, kolekcija inovira sa zaokruženim krajevima kaputića i mantila, kragnama šalovima uvezanim u velike mašne i ukrašenim  raskosnim broševima.

 Smoking je postao večernja oprava koju je odmah nabavila Nicole Kidman, prisutna u dvorani pariskog muzeja. Modeli su nanovoo u pastelnim bojama jer Armani njeguje smisao za tonove i nijanse.

Pažnju publike je prouzrocila i dizajnerica Givenchyja, Clare Waight Keller sto je ispričala priču sa suvremenog dvora. Engleska plemkinja je pretvorena u punkericu sto se odijeva u čipkane stolnjake i skupocijene krevetske pokrivače. Kreatorica je otkrila visoku modu dolaskom u Givenchy, prije dvije godine.

Nova kolekcija je dopadljiva, nosi se na golo tijelo, bez donjeg rublja što povećava ljepotu modela, sa mnoštvom peruški i predivnih “jacquarda” od svile.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj