POČEO SAMIT SEECEP-a NA JAHORINI! Dodik predložio alternativno rješenje zatvaranju granica: ‘Neka predstavnici EU sa resornim ministrima formiraju regionalno tijelo za pitanje migracija!’

Drugi dan samita lidera zemalja članica SEECP-a počeo je sastankom šefova delegacija (predsjednika država i vlada) na Jahorini.

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Članovi predsjedništva domaćini su današnjeg sastanka koji se održava pod sloganom “Bolja povezanost za bolji zivot”. Gosti samita su turski predsjesnik Recep Tayyip Erdogan, predsjesnik Crne Gore Milo Đukanović i predsjednik Albanije Ilir Meta.

U prvoj službenoj posjeti BiH je i predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski. Sastanku prisustvuje i premijerka Srbije Ana Brnabić, te Bugarske Bojko Borisov. Prisutne su i delegacije Hrvatske, Slovenije, Grčke, Moldavije, Rumunije te EU i RCC-a. Sastanak počinje plenarnom sesijom, a završava usvajanjem Deklaracije Samita SEECEP-a.

U uvodnom izlaganju predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je predložio je da se države regiona zajednički uhvate u koštac sa pitanjem migracija.

– Drago mi je da predsjedavam. Devet mjeseci nakon izbora nismo formirali institucije vlasti. Vjerujem da ćemo uspjeti da to učinimo brzo. Potrebno je da se primjeni ono što smo dogovorili kad to prihvate svi u i izvan zemlje. Često se pominju pitanja granica sa Hrvatskom i Srbijom. Predlažem da usvojimo izjavu kojom ćemo utvrditi zajedničke komisije. Mogli bi početi time da potvrdimo Sporazum sa Hrvatakom iz 1999. koji nije ratifikovan. Danas da se dogovorimo oko komisija. Za sve to treba zajednicki rad. Da to ne prepuštamo medijima nego da skupa radimo. Nadalje nas veže problem sa Kosovom sa taksama na izvoz roba. Imam rezerve da se hermeticki granice zatvore. Nisam za to ni da se Oružane snage raspodjele na granici. Predlažem bolje rješenje. Da se predstavnici EU sastanu sa resornim ministrima. Da se napravi regionalno tijelo za pitanje migracija. Treba spriječiti krijumčarenje tih ljudi. Pozivam vas da iznesete prijedloge.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić naveo je glavne ciljeve integracijskih procesa.

– Čast nam je biti zemlja koja predsjedava SEECEP-om. Šaljemo poruku da i Europa može biti dijelom integracijakih procesa posebno onih koji BiH vode u EU i NATO. Najvažniji ciljevi procesa su razvoj stabilnoati, sigurnosti, ekonomskih odnosa, poboljšanje komunikacije, transporta, saradnja na polju prava i unutrašnjih poslova, borba protiv kriminala. Jasno je da je saradnja dobra, ali ima otvorenih pitanja. Neophodno je održati stabilnoat u regionu. Lakše je kontrolisati nezakonite migracije koje su zahvatile sve zemlje.

Nakon njih, riječ je uzeo i treći član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

– Ova platforma utemeljena je prije 23. Sve članice SEECEP-a postigle su napredak u ostvarivanju ciljeva. Unapređenje odnosa u regiji je neophodno zbog migracija, borbe protiv kriminala, trgovine oružjem, sajber kriminala i transporta.

BiH se zalaže za dijalog za pronalaženje obostrano prihvatljivih rješenja sa otvorenim pitanjima. To je jedan od prioriteta vanjske politike BiH.

Prije početka samog sastanka upriličeno je zajedničko fotografisanje šefova delegacija.

Učesnici će u toku sesije usvojiti Deklaraciju samita SEECP-a, nakon čega je planirano i obraćanje medijima.

Samitu je prethodila svečana večera za šefove delegacija, kao i sastanak ministara vanjskih poslova Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi.

Samitom na Jahorini BiH završava jednogodišnje predsjedanje SEECP-om, nakon čega bi vođenje ove inicijative trebalo preuzeti Kosovo.

Regionalna inicijativa SEECP pokrenuta je 1996. godine u Sofiji u cilju jačanja regionalne suradnje, sigurnosti i stabilnosti.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj