KA SREBRENICI HRLE RIJEKE LJUDI! Biciklisti i motociklisti iz cijele Evrope stigli u Potočare!

Više stotina biciklista stiglo je u kompleks Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari gdje će sutra, 11. jula, biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 33 žrtve genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine.

Više stotina biciklista iz različitih djelova BiH, ali i brojnih evropskih zemalja krenulo je prethodnih dana iz Bihaća u Srebrenicu u okviru biciklističkog maratona Bihać – Srebrenica, kako bi odali počast nevinim žrtvama ubijenim u ljeto ’95-te godine.

U Potočarima u ih dočekali i pozdravili okupljeni građani, među kojima i veliki broj porodica žrtava genocida počinjenog u Srebrenici.

Moto-maraton Srebrenica 2019.

Nešto više od 500 učesnika 8. Internacionalnog moto-maratona Srebrenica 2019. pod motom “Da se ne zaboravi i ne ponovi” stiglo je danas u Potočare kako bi prisustvovali komemoraciji u povodu obilježavanja 11. jula, 24. godišnjice genocida u Srebrenici.

Po osmi put motoristi iz gotovo cijele Evrope učestvovali su u Moto-maratonu za Srebrenicu u znak sjećanja na žrtve srebreničkog genocida.

Na ovaj način, kako su kazali organizatori, šalju poruku mira i odaju počast stradalima u Srebrenici. Motoristi su jutros sa Ilidže krenuli ka Memorijalnom centru Potočari, a njihova prva stanica bilo je Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

Učesnici Moto maratona Srebrenica, njih više od 500, nakon defilea kroz Sarajevo, u popodnevnim satima uputili su se ka Memorijalnom centru Potočari.

Na putu prema Srebrenici motoristi su zastali u Kladnju, Vlasenici, te Konjević-Polju, gdje su posjetili nanu Fatu Orlović.

Motociklistički maraton krenuo je jučer iz Bihaća, a u Sarajevo su stigli predveče gdje su kampovali. Oni su na jučerašnjoj ruti svratili u Kozarac i Korićanske stijene, gdje su odali počast poginulim borcima i šehidima. U Travniku su im se pridružili motoristi iz Zagreba.

Ovo je osmi pohod motorista iz Bihaća za Srebrenicu, koji iz godine u godinu okuplja sve više učesnika iz cijelog svijeta i koji će se, prema najavama organizatora, održavati svake naredne godine.

Sutra dženaza žrtvama

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari 11. jula ove godine biće ukopani posmrtni ostaci 33 žrtve genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

U Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula bit će klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 33 novoidentifikovana posmrtna ostatka žrtava genocida kojeg su u julu 1995. godine počinile vojska i policija RS-a, kao i paravojne formacije iz RS-a i Srbije nad Bošnjacima “zaštićene zone UN-a”.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana u Potočarima ove godine je Osman Cvrk, rođen 1979. godine. On je u momentu ubistva bio maloljetan, imao je svega 16 godina. U zelenom tabutu maloljetnog Osmana nalaze se posmrtni ostaci koji su pronađeni na nekoliko različitih lokacija.

Konačan smiraj ove godine naći će i otac i sin, Zaim i Fuad Pilav. Ukopani će biti i braća Mujić, Fahrudin (25) i Zijo (28), te braća Isaković. Asim Isaković je u momentu kada je ubijen imao 20 godina, dok je njegov brat Kasim bio samo dvije godine stariji.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.610 žrtava genocida, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana.

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 150 različitih lokaliteta, od čega je više od 70 masovnih grobnica. Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj