PLOD DESETOGODIŠNJEG RADA: Francuska predstavlja nuklearnu podmornicu nove generacije

 Nakon više od 10 godina rada u brodogradilištu Naval Grupe u Šerburu, Francuska će zvanično predstaviti najnoviju nuklearnu podmornicu, koja će za nekoliko nedelja biti i zvanično porinuta.

Slikovni rezultat za Barracuda france submarine

Podmornica klase “Barakuda” biće nazvana “Sifren” i biće prva u seriji od šest podmornica čija se cijena izrade procjenjuje na devet milijardi evra, prenosi belgijski portal “Navy recognition”.

Još tri podmornice biće gotove do 2025. godine, dve do 2029. godine, a planirano je da svih šest podmornica bude u upotrebi do 2060. godine.

Podmornice klase “Barakuda” su napadačke nuklearne posmornice koje za francusku mornaricu proizvodi francuska Naval grupa, poznata ranije kao DCN.

One se od podmornica klase “Rubis” koje su dugo bile u upotrebi razlikuju po tome što imaju duže vrijeme između punjenja goriva i produžava se vrijeme za remont na sedam do 10 godina, što omogućava veću održivost na moru.

Podmornice sa svojom novom opremom mogu da lansiraju krstareće rakete sa dometom od oko 1.000 metara.

Od 2013. godine broj podmornica u svetu povećan je za šest odsto, a posjeduje ih svih pet stalnih članica Ujedinjenih nacija – SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska.

Osim Francuske podmornice na nuklearni pogon proizvode još SAD, Rusija i Kina.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj