INCIDENT NA STRATEŠKI VAŽNOJ BRODSKOJ RUTI! Tri iranska broda naredila britanskom tankeru da stane, britanski ratni brod morao intervenirati

Iranski brodovi pokušali su “omesti prolaz” britanskom tankeru kroz Hormuški tjesnac, izjavio je u četvrtak ujutro glasnogovornik britanske vlade.

“Suprotno međunarodnom pravu, tri iranska broda pokušala su omesti prolaz trgovačkom brodu British Heritage prolaz kroz Hormuški tjesnac”, kazao je glasnogovornik vlade u Londonu za agenciju Dpa.

“Britanska fregata HMS Montrose bila je prisiljena stati između iranskih brodova i British Heritagea i izdati usmena upozorenja iranskim brodovima, koji su se potom okrenuli i maknuli s mjesta događaja”, kazao je glasnogovornik.

“Zabrinuti smo ovom akcijom i nastavljamo s pozivima iranskim vlastima da smanje napetosti u regiji”, dodao je glasnogovornik.

Američki mediji CNN i Fox News javili su, pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike, kako je pet naoružanih brodova Iranske revolucionarne garde neuspješno pokušalo zauzeti britanski tanker koji je ulazio u Hormuški tjesnac, usku strateški važnu brodsku rutu za prijevoz nafte između Irana i Arapskog poluotoka, kada su mu se približili iranski brodovi.

Iranci su navodno u iranskim teritorijalnim vodama naložili tankeru da stane, no britanski ratni brod koji je bio u pratnji tankera usmjerio je oružje na iranske brodove i upozorio ih da se maknu, što su oni i učinili, navodi se u medijskim izvješćima. 

Iranska revolucionarna garda opovrgnula je u četvrtak ujutro da je došlo do incidenta u Hormuškom tjesnacu s britanskim tankerom.

“U posljednja 24 sata nismo imali nikakav incident sa stranim brodovima u Hormuškom tjesnacu pa također ni s britanskim”, navela je Revolucionarna garda u svom priopćenju objavljenom na internetskoj stranici Garde.

Britanija je prošloga tjedna zaplijenila iranski tanker u Gibraltaru, koji je bio na putu za Španjolsku, pod sumnjom da je prevozio sirijsku naftu i time kršio međunarodne sankcije EU protiv Sirije.

To je izazvalo diplomatsku napetost između Britanije i Irana, koji je pozvao na razgovor britanskog veleposlanika u Teheranu.

Sve skupa se događa u vrijeme rastućih napetosti u Perzijskom zaljevu i problema oko očuvanja iranskog nuklearnog sporazuma.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj