PUTIN SE OBRUŠIO NA ‘ČISTU ENERGIJU’, ŽELI ‘ZAŠTITITI’ ŽIVOTINJSKI SVIJET: ‘Ptice umiru, a crvi izlaze iz tla zbog vjetroelektrana’

Ruski predsjednik komentirao je korištenje energije vjetra izrazivši zabrinutost za životinjski svijet u zemlji koja je vodeći proizvođač fosilnih goriva na svijetu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin kritizirao je u utorak korištenje energije vjetra, rekavši da su vjetroturbine štetne za ptice i crve. Rusija, vodeći svjetski proizvođač fosilnih goriva, zaostaje za drugim zemljama u razvoju obnovljivih izvora energije, poput solarne i vjetroenergije, piše Reuters.

Energija vjetra se u Rusiji rijetko koristi za proizvodnju električne energije. Enel Rusija obećao je uložiti 90 milijuna eura u izgradnju pogona za proizvodnju električne energije do 2024. godine s kapacitetom od 71 megavata.

Redovi generatora sa solarnim pločama

“Proizvodnja energije na vjetar je dobra, ali jesu li ptice u ovom slučaju uzete u obzir? Koliko ptica umire?”, upitao se Putin na televizijskoj konferenciji o industriji u ruskom gradu Jekaterinburgu i dodao: “One (vjetroturbine) se tresu i uzrokuju da crvi izađu iz tla. To nije šala.”

Putin je rekao i kako ljudi ne bi željeli živjeti na planetu na kojem se nalaze “redovi generatora pogonjenih vjetrom i pokrivenih s nekoliko slojeva solarnih ploča”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj