PREVOZILA 7 TONA KOKAINA! Spektakularan lov na podmornicu, uhapšena petorica krijumčara

Američka obalna straža objavila je jučer videosnimku spektakularnog lova na polupodmornicu koja je u vodama Istočnog Pacifika prevozila više od sedam tona kokaina vrijednog oko 500 milijuna dolara.

U jednominutnoj snimci vidi se kako pripadnik Obalne straže sa svoga glisera dovikuje osobama u polupodmornici da se zaustave. Nakon što su se oglušili na njegovo upozorenje, on je skočio na njihovo plovilo, otvorio poklopac i kroz otvor izvukao jednog krijumčara.

Plovila iz kućne radinosti

CNN piše kako su u protekle četiri godine narkokarteli iz Srednje i Južne Amerike počeli koristiti plovila poput malih polupodmornica za krijumčarenje droge. Riječ je o plovilima kućne izrade koje narkokarteli očito grade duboko u šumama te ih potom odvoze do obale i ondje nakrcaju drogom. Plovila su izvana obojena u plavo pa ih je teško uočiti u moru. Osim toga, ta su plovila vrlo brza i u nuždi mogu zaroniti pod vodu te ondje za nekoliko minuta uništiti teret koji prevoze.

U ovom slučaju, Obalna straža imala je brze glisere i uspjela je uloviti krijumčare, a nakon dojave posade jednog aviona koja je uspjela iz zraka uočiti polupodmornicu.

Uhićena petorica krijumčara

Poručnik Obalne straže Stephen Brickey kazao je za CNN da su patrolni gliseri i čamci Obalne straže u prosjeku stari pedesetak godina i spori u odnosu na brze polupodmornice kakvima se u zadnje vrijeme koriste krijumčari.

“Naša plovila nisu dovoljno učinkovita da odgovore na ovu prijetnju”, kazao je Brickey.

U polupodmornici je bilo petero krijumčara. Uhićeni su i predani Agenciji za suzbijanje droge (DEA), a protiv njih bit će pokrenut kazneni progon.

(Global CIR/Net)

Komentiraj