TAJNI NAFTNI DOGOVOR SA RUSIJOM: Talijanski tužitelji istražuju navode o naftnom novcu Salvinijeve ‘Lige’

Talijanski tužitelji otvorili su istragu o mogućem slučaju međunarodne korupcije nakon medijskih izvješća da je vladajuća stranka Liga tražila milijune eura kroz tajni naftni dogovor s Rusijom, kazala su u četvrtak dva izvora.

Vođa Lige Matteo Salvini koji je zamjenik premijera i ministar unutarnjih poslova, zanijekao je da je njegova stranka dobila bilo kakav novac iz Moskve.

Talijanski list L’Espresso izvijestio je u veljači da je bivši Salvinijev glasnogovornik Gianluca Savoini održao razgovore prošlog listopada u Moskvi s ruskim poslovnim ljudima o mogućem naftnom dogovoru koji bi omogućio da se novac slije u proračun Lige.

Salvini je zanijekao optužbe.

Američka internetska stranica BuzzFeed je objavila u srijedu da posjeduje audio snimku na kojoj pregovara jedan blizak suradnik Mattea Salvinija s pet muškaraca o usmjeravanju više desetaka milijuna dolara od ruske nafte Salvinijevoj stranci.

Savoini je rekao u četvrtak talijanskim medijima da se sastao sa skupinom poslovnih ljudi ali je zanijekao bilo kakve nečasne radnje i kazao da Liga nije primila nikakav novac od Rusa.

Dva izvora bliska slučaju rekla su za Reuters da su tužitelji otvorili istragu nakon objave članka u L’Espressu.

Talijanski zakon brani strankama da primaju donacije iz inozemstva a oporbena Demokratska stranka zatražila je da se Salvini pojavi u parlamentu kako bi se suočio s optužbama.

Čelnik Senata koji je član stranke Naprijed Italija, dugogodišnjeg političkog saveznika Lige, odbio je pozvati Salvinijia, nazivajući sve “novinarskim tračevima”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj