TAKMIČENJE U DREVNOM PORTUGALSKOM GRADU: Mostarske balerine postigle zapažen uspjeh na Dance World Cup-u 2019.

Balet Mostar Arabesque oformila je 2006. godine poznata slikarica Arleta Čehić. Nakon skoro desetljeće i pol djelovanja učestvovao je na devet koncerata nazvanih “Naša djeca plešu klasični balet”. Posebnost događaja je u okupljanju djece iz cijelog grada i okolice da plešu zajedno.

Poslijednje dvije godine uzvanici su im bili solisti Nacionalnog baleta iz Sarajeva. Arabesque je organizirala pet humanitarnih nastupa, obezbjedivši materijalna sredstva za djecu sa posebnim potrebama i poteškoćama u razvoju, uprkos činjenici da balet također zavisi od mecena i donacija.

Cijelo desetljeće otvaraju i zatvaraju Dječiji festival Male Melodije Mostara, a od 2013. do prošle godine su sa završnim kolom “Ero s onoga svijeta” otvarali poznati i popularni događaj-Večernjakov pečat.

Piše: Džana Mujadžić

Balet Mostar Arabesque je dobitnik prestižnog priznanja Sportskog saveza grada Mostara za postignute uspjehe u 2018. godini.

Nedavno  su se balerine BMA našle u finalu ‘Dance World Cupa’, što se održao u predivnom historijskom gradiću Braga u Portugalu. Profesorica Čehić je razdragana jer su njezine učenice ostvarile veoma dobre rezultate, mnogo bolje od onih na Balkanskim kvalifikacijama u Zagrebu, na kojim su osvojile prva i druga mjesta.

Iznad svjetske razine

Šestogodišnja Lora Trolić je izvela svoj program bez rekvizita, izgubljenih u avionu, posebno kutije iz koje izlazi” lutka Lora”, pa je u kategoriji ‘mini solo balet’, napredovala za šest bodova u odnosu na kvalifikacije DWC 2019.

Eva Schafer, jedanaestogodišnja djevojčica je u programu Kids Solo National otplesala nadahnut flamenco, osvojivši 6,2 boda više u odnosu na kvalifikaccije DWC 2019.

Odjeljenje BMA iz Širokog Brijega je osvojilo neočekivanih 70 bodova, a na svjetskoj razini čitavih 83,7 poena, odnosno 13,7 više.

Arleta Čehic naglašava da je Arabesque potvrdila neophodnost postojanja i pravac njegovanja najznačajnijih vrijednosti u upražnjavanju plesne umjetnosti pa su odjeli u Mostaru i Širokom Brijegu izašli iz anonimnosti. Izrazila je žaljenje jer mnoštvo najmlađih, koji su mogli nastupiti jer su postigli 80 i više poena, nisu ucestvovali u portugalskom finalu iz različitih razloga :

-U budućnosti se nadamo kako će šira društvena zajednica razumjeti značaj ulaganja u djecu, koja su naša najveća dobit! Sretna sam što iz godine u godinu, zajedno zahvaljujući plesu, pokazuju napredak i fantastične uspjehe iako nemamo dobre uvjete rada, a fond tjednih sati je neobično mali.

Od 2014 Balet Mostar Arabesque su učestvovali na znacajnim manifestacijama poput “Mia Corak Slavenska” u Zagrebu, “World Ballet Competition Open Sibiu” u Rumunjskoj, International Ballet Competition Domenco Modugnio” u Bariju, Međunarodno takmičenje u baletu “Balance” u Sarajevu, “Balkanskim kvalifikacijama” u Zagrebu te finalu Dance World Cup-a u Offenburgu, Sidgesu u Španjolskoj te nedavnom festivalu u portugalskom gradu u Bragi.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj