ĐUKANOVIĆ PROTIV PODJELA: Autokefalna pravoslavna crkva Crne Gore najbolji put za prevazilaženje podjela među vjernicima

Predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović izjavio je danas da je najbolji put za prevazilaženje podjela među pravoslavnim vjernicima formiranje “pravoslavne crkve Crne Gore”, koja će, kako je rekao, otvoriti vrata svim vjernicima.

Ðukanović tvrdi da je “neupitno” da je postojala autokefalna “Crnogorska pravoslavna crkva” i da je “neupitno” pravo aktuelne Crne Gore da, kako je rekao, krene u operaciju obnove takozvane Crnogorske pravoslavne crkve.

On je za Javni servis Crne Gore dodao da su Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i njenom sveštenstvu širom otvorena vrata da budu dio tog rješenja, a ne da, kako je naveo “tradicionalno ostanu dio problema”.On kaže da je Srpska paravoslavna crkva, kako navodi, važan faktor podjeljenosti pravoslavnog stanovništva u Crnoj Gori.

Komentarišući pismo Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, Ðukanović je rekao da ga je dobio njedelju dana nakon što ga je objavila Mitropolija crnogorsko-primorska i da ga sadržaj pisma upućuje na to da je pisano u Crnoj Gori.

On smatra da je država u slučajevima crkve na Rumiji i krstionice na Miholjskoj Prevlaci pokazala “višak tolerancije” i dodaje da ubuduće neće biti tako.

Pravni sistem će, kako navodi, morati da se poštuje.

– Svako mora da razumije da će biti lojalan građanin državi u kojoj živi i radi, ili će biti prestupnik. Prestupnici mogu biti i u odjelima i u mantijama i završiće u zatvorskim uniformama jer to je sudbina prestupnika – rekao je Ðukanović.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj