NA FOTOGRAFIJAMA IZGLEDA KAO KOMADIĆ RAJA! Kako je otrovno jezero u Sibiru postalo turistička atrakcija?!

Na fotografijama izgleda mirno, predivno, gotovo idilično, kao pravi mali komadić raja na Sibiru.

Slikovni rezultat za novosibirsk lake

Oko njega ‘naslikavaju’ se žene u kupaćim kostimima, a na površini šepure se muškarci na daskama za surfanje. Ovog ljeta jezero je postalo jako popularno, što se može vidjeti po brojnim objavama njegovih obožavatelja na Instagramu.

No ono što se ne može vidjeti, već možda samo naslutiti po činjenici da se u tom jezeru nitko ne kupa, je da je to zapravo smetlište, da je to umjetno jezero uz elektranu u vlasništvu kompanije Siberian Generating Company LLC. Ta predivna plava boja, za koju bi pomislili da je refleksija neba, zapravo je nastala zahvaljujući depozitima kalcijeve soli i metalnih oksida, kažu iz kompanije.

Muljevito dno u kojem se možete zakopati

Maldivi Novosibirska, kako nazivaju ovo jezero, nalazi se u blizini grada Novosibirska, industrijskog i trećeg grada po veličini u Rusiji u kojem živi 1,6 milijuna stanovnika. Ovaj grad i nije baš poznat po plažama, već po hladnim zimama i metalurškim tvornicama.

Jezero je postalo prava zvijezda društvenih mreža, pa je kompanija odlučila upozoriti sve veći broj ljudi koji na njega dolaze, da moraju biti jako, jako oprezni. Jezero je opasno, i kupanje u njemu može izazvati ozbiljne probleme. No također naglašavaju kako nije otrovno i razine radijacije su normalne, piše The Washington Post.

Voda ima veliku PH vrijednost zbog pepela ugljena koji se u njega ispušta, pa može izazvati jake alergijske reakcije. “Molimo vas da dok pokušavate uslikati selfije, da ne padnete u ovo odlagalište pepela”, upozoravaju.

I dok ih je kompanija upozorila i da je “gotovo nemoguće” izaći iz muljevitog dna, nekim ni to nije bilo dovoljno upozorenje. Niz je slika na kojima su prikazani ‘hrabri’ kako na različite načine uživaju u jezeru. 

Fotografisanje u kupaćim kostimima pored smetljišta

Iza tih slika zapravo stoji priča o ženama koje se naslikavaju u kupaćim kostimima pored jezera s otpadnim vodama, i naravno neizostavnim napuhancem flamingom.

A neki dovoljno hrabri, umočili su noge, pa čak se i okupali. Kažu nije nikakav ‘problem’, samo nekoliko dana nakon kupanja imate crvenilo po tijelu koje vas svrbi kao da ste upali u roj komaraca i u njemu odlučili živjeti.

“Nije opasno plivati u njemu. Sljedećeg jutra moje su se noge lagano zacrvenjele i svrbjele su me dva dana, o nakon toga sve je prošlo. No što sve ne biste učinili zbog tako dobrih fotografija?”, rekao je.

I kako kaže hrabri fotograf koji je na obali fotografirao mladi bračni par, nitko pored tog jezera nije imao piknik ili skočio u vodu.

“S jedne pak strane čini mi se da je opasnost malo pretjerana, naravno ne bi trebali u njemu plivati, no neće vam izrasti treća ruka tijekom jednosatnog slikanja uz obalu”, kaže. Jedan je korisnik napisao: “Nije to Černobil, ali je svejedno opasno”, prenosi Express.hr.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj