OD KRALJEVSTVA ARAGONA DO SARAJEVA: U brčanskom Arhivu izložba ‘Tri života Sarajevske hagade’

U Galeriji brčanskog Arhiva otvorena je izložba pod nazivom „Tri života Sarajevske hagade“. Izložbu su organizovali Zemaljski muzej BiH, Američki Kutak i Arhiv Brčko distrikta uz podršku Ambasade SAD-a.

Slikovni rezultat za 'Tri života Sarajevske hagade'

Izložba rasvjetljava i prati put Sarajevske hagade od srednjovjekovnog kraljevstva Aragon, kada je nastala sredinom XIV stoljeća, preko Italije do Sarajeva, gdje je rukopis kupio Zemaljski muzej BiH krajem XIX stoljeća. Do tada je Sarajevska hagada pripadala sarajevskoj jevrejskoj porodici Kohen.

„Drago mi je što je ova hagada prošla toliko svoj put da je preživila i da smo svi večeras ovako na okupu, da smo upoznati, ja do sad nisam bila ni upućena u tu Sarajevsku hagadu, a puno mi znači.“, navodi Seada Proskauer Drapć, posjetiteljka izložbe.

Sadržaj hagade ispisan je krasnopisom na prerađenoj i istančanoj koži u periodu kada papir još nije ušao u masovnu upotrebu. Ova izuzetna rukopisna knjiga ima 142 pergamenstka lista.

„Ona takođe dosta govori i o njenoj umjetničkoj vrijednosti, estetskoj vrijednosti, ali i o svim civilizacijskim tekovinama i historije Evrope o kojoj možemo učiti, jel na osnovu samo jednog rukopisa koji se danas čuva u Zemaljskom muzeju.“, ističe Lejla Bećar, kustosica Zemaljskog muzeja BiH odjela za arheologiju.

„Večerašnjom izložbom brčanski Arhiv nastavlja uspostavljanje i razvijanje saradnje sa organizacijama i institucijama koje se bave kulturom i umjetnošću.“, navodi Ćazim Suljević, šef službe za arhiv Brčko distrikta.

Autori ove izložbe su doktor Aleksandar Bunčić i doktor Mirsad Sijarić, a u galeriji Arhiva ostaće otvorena u narednih sedam dana, nakon čega putuje u Bijeljinu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj