MI SMO NAJMOĆNIJI STUB SAVEZA! Erdogan: NATO treba da bude sretan zbog “S-400” jer je time njegova članica sada jača!

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da bi NATO trebao biti sretan zbog isporuke ruskog protivvazdušnog sistema “S-400” toj zemlji, jer je time jedna članica Alijanse postala jača.

– Kupovina “S-400” će se veoma odraziti na NATO. Ako Alijansa ima tri najjače članice, ili pet, sada je Turska jedna od njih. Turska je najmoćniji stub NATO-a u našem regionu. Osim toga, Turska je i jedna od svega dvije-tri zemlje, pored SAD-a, koje uredno plaćaju svoje doprinose. Kada jedna takva zemlja kao što je Turska dobije “S-400”, ona postaje jača kada je u pitanju njena sopstvena bezbjednosti, a samim tim će i NATO biti jači – rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je izjavio i da je stotinu turskih stručnjaka odletjelo u Rusiju na obuku upotrebe ruskih PVO sistema.

Nakon te obuke, oni će i sami biti sposobni da obuče druge stručnjake da koriste ove raketne sisteme, pojasnio je on.

– Taj broj nije dovoljan, možda će biti i udesetostručen, ali svakako da ćemo se zajedno sa njima mi kretati ka budućnosti još sigurnijim koracima – istakao je Erdogan.

Podsjetimo, Ministarstvo odbrane Turske je 12. jula objavilo da je počela isporuka “S-400” u tu zemlju. Kasnije je te informacije potvrdila i Savezna služba za vojno-tehničku saradnju Rusije.

Ugovor o nabavci četiri diviziona “S-400”, vrijedan 2,5 milijardi dolara, zaključen je 2017. godine. Turska će dio isporuke “S-400” platiti sama, a dio ruskim kreditom.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj