73 HILJADE KORISNIKA OSTALO U MRAKU: Veliki prekid struje sinoć pogodio New York

Veliki kvar struje koji je trajao nekoliko sati sinoć je pogodio dio Mannhatana, kada je zaustavljen metro, prestali su da rade liftovi i isključila svjetla i reklame na Times squareu a otkazane su predstave na Broadwayu.      

Na zapadnom dijelu Mannhatana bez struje je sinoć ostalo oko 73.000 korisnika, rekao je novinarima direktor kompanije Con Edison John Mcavoy koji je dodao da se radilo o “značajnom poremećaju”.     

Struja je nestala oko 19.45 sati po lokalnom vremenu sinoć (1.45 noćas po centralnoevropskom vremenu) počela da se vraća nešto poslije 22.00 sata (4.00 po centralnoevropskom vremenu) u kvartu Times square, što je dočekano glasnim pozdravima građana, prenosi agencija France press.

Oko 23.00 sata pet od šest pogođenih električnih zona dobilo je struju a sat kasnije i šesta zona.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio je u izjavi iz Iowe gdje se nalazi u političkoj kampanji rekao da izgleda da se nešto desilo sa načinom prenosa struje iz jednog dijela grada u drugi da bi se odgovorilo na potražnju.  

Ubrzo poslije izbijanja kvara korisnici interneta objavili su preko društvenih mreža slike metro stanica u mraku.      

Televizija CBS je javila da su putnici bili blokirani više od pola sata između dvije metro stanice.

U očekivanju popravke struje, njujorška kompanija za saobraćaj MTA zatražila je od putnika da izbjegavaju podzemne stanice Mannhatana, što znači takoreći cijelu mrežu.       

Krajem večeri kompanija je javila da se saobraćaj postepeno normalizuje.

Prekid struje bio je skoro potpun u pozorišnim kvartovima Broadway i Hells Kitchen, a dalje zapadno odatle prestala su da rade saobraćajna svjetla i ugasili su se ogromni reklamni panoi na Times squareu.    

Jedino svjetlo koje se vidjelo bila su pulsirajuća svjetla policijskih i vatrogasnih vozila.

Nekoliko minuta samo poslije nestanka struje neki prolaznici počeli su da regulišu saobraćaj a pozorišna trupa mjuzikla  “Come from Away” kao i hor koji je nastupao u Karnegi Holu izašli su na trotoar da nastave predstavu. 

Većina predstava na Broadwayu otkazane su među kojima i popularne predstave “Hamillton” i “Kralj lavova”. U Medison skver gardenu Jennifer Lopez je takođe morala da otkaže svoj nastup samo nekoliko minuta poslije početka koncerta. 

Ona se preko video snimka na Twitteru izvinila i objavila odlaganje koncerta. 

Nedaleko odatle više desetina gostiju hotela “Row NYC” na Osmoj aveniji čekalo je ispred zgrade, sjedeći na trotoaru. 

Jedna turistkinja objasnila je da im je osoblje hotela reklo da ne pokušavaju da uđu u hotel gdje nije bilo svjetla i liftovi nisu radili. 

Vatrogasci su javili da su odgovorili na brojne pozive posebno ljudi zaglavljenih u liftovima. 

Svojevrsna ironija je da se kvar dogodio na godišnjicu velikog prekida struje koji je zahvatio gotovo cio grad 1977. godine. 

Tada je struja vraćena poslije 25 sati i u New Yorku su bile brojne krađe i vandalizam. Više od hiljadu prodavnica bilo je time pogođeno. Još dva velika kvara struje pogodila su New York, i to 1965. i 2003. godine.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj