MORBIDNA PROSLAVA U NOVOM PAZARU: Umjesto komemoracije za 24. godišnjicu genocida u BNV 11. jula upriličen koktel povodom suneta

Godišnjica genocida u Srebrenici je iza nas. Kao i svake godine prati je negiranje. Naravno najviše sa prostora entiteta RS i od političkog, kulturnog i medijskog establišmenta u Srbiji.

Bošnjaci su nekako navikli na to. Žive svaki 11. jul sa osjećajem negiranja i promoviranja zločinaca. Međutim, ono što je iznenadilo sandžačke Bošnjake su dva slučaja, pišu sandzacke.rs.

Prvi, kada je fašista iz našeg sokaka, izvjesni student književnosti na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru Filip Biočanin, koji je sišao u Novi Pazar iz nekog sjeničkog sela, veličao Ratka Mladića, ubijanje i stradanje Bošnjaka u Srebrenici.

Drugi, vjerovali ili ne, doživjeli smo od naše najveće institucije – Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

U Glavnom uredu BNV je na dan 11. jula, kada se u Potočarima ukopavaju posmrtni ostatci pronađenih Bošnjaka, organizovan koktel i slavlje povodom suneta 75 dječaka iz Novog Pazara, koji su ovaj čin uradili uz pomoć organizacije ”Svetionik” a u saradnji sa turskom opštinom Bursa.

Na Dan žalosti za Bošnjake, grad Novi Pazar i cio civilizirani svijet, u Bošnjačkom nacionalnom vijeću umjesto komemorativne akademije posvećene genocidu u Srebrenici, “festival” u čast dječije ćune. Dakako obrezane.

Da nije žalosno, bilo bi smješno. Da nije tragedija bila bi komedija.

Ovim činom BNV i novo rukovodstvo ući će u historiju kao saziv koji je na najgrublji način povrijedio Bošnjake i oskrnavio i narugao se boli porodica šehida. BNV je dotaklo samo dno i pokazalo koliko tu ima kaoaciteta i osjećaja i za najelementarnije stvari vezane za Bošnjake.

Nismo očekivali mnogo od kadrova koji se nalaze u BNV, ali ni u snu nismo mogli sanjati da će BNV 11. jula srebrenički cvijet zamjeniti obrezanom ćunom, stoji u vijesti na portalu Sandžačkih novina, uz poruku ‘haram vam bilo’.

(Global CIR/Sandzacke.rs)

Komentiraj