SVI DEMANTIRAJU, A ONDA JE KOLINDA PRIZNALA I ŠOKIRALA: Zašto pokušava vraćanje migranata uz ‘malo nasilja’ proglasiti legalnim?

Brojna izvješća humanitarnih organizacija i udruga o brutalnim vraćanjima izbjeglica koje su prešle granicu izvan službenih graničnih prijelaza između BiH i Hrvatske, službena Hrvatska je negirala. O policijskoj brutalnosti prema migrantima osobito dok s druge strane, iskazi migranata upućuju na suprotno pa čak i djeca pokazuju rane i masnice koje su im navodno nastale prilikom susreta s hrvatskim policajcima, piše Deutsche Welle.

I nije sve ostalo na “rekla kazala” scenariju jer je prije dva mjeseca na švicarskoj javnoj televiziji SRF izašao kratki prilog upravo o tome. Tada su migranti pokazali razbijene mobitele, zavoje na rukama, masnice po leđima i licu i sve to s tvrdnjom da je to djelo naše policije.  Niti previše domaćih medija piše o toj temi, niti političari priznaju da se odvija Push-Back, odnosno, nasilno vraćanje preko tzv. zelene granice.

Zagreb poriče da policija koristi Push-Back ‘metodu’, a u Bruxellesu šute

Amnesty International, međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava, u par navrata je već kritizirala šutnju Bruxellesa u vezi ove teme. Europske institucije zašutjele su pred brojnim izvješćima koja ukazuju na brutalnost policajaca te o Push-Backsima. “Europske države zatvaraju oči pred napadima hrvatskih policajaca i istodobno financiraju ove aktivnosti”, priopćila je Amnesty International još u ožujku.

Nakon spomenutog priloga imitiranog na švicarskoj televiziji, hrvatskim vlastima postalo je preteško prešućivati i skrivati nasilne postupke prema migrantima. Sve to skupa nije spriječilo predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da tijekom obilaska pogranične policije izjavi da “kad se netko provlači kroz ovaj teren, onda je normalno da ima ogrebotine, masnice i tjelesne ozljede”. Napomenula je da treba to uzeti u obzir kada se čuju “svakojake priče” jer “hrvatski policajci nisu brutalni”.

I tako se stalno negirao Push-Back.

Kolinda je nedavno javno priznala Push-Back uz ‘malo nasilja’

Na istoj švicarskoj televiziji, koja je prije nepuna dva mjeseca prikazala sporni prilog o policijskoj brutalnosti, Kolinda je izjavila nešto što je šokiralo brojne, a povezano je s Push-Back praksom.

“Raspitala sam se kod ministra unutarnjih poslova, ravnatelja policije i policajaca na terenu i oni su mi potvrdili da ne koriste silu koja bi bila pretjerana. Naravno da je potrebno malo nasilja kada provodite Push-Back, ali morate vidjeti i kakav je to teren”, odgovorila je hrvatska predsjednica pred uključenim kamarama. Kolinda je time potvrdila ono što drugi političari mjesecima demantiraju – policajci se na granici služe nasiljem i Push-Back praskom, piše Deutsche Welle. Izjavu pogledajte OVDJE.

Jelena Sesar iz Amnesty Internationala, izjavu hrvatske predsjednice smatra šokantnom. “Prema međunarodnom i EU pravu skupna protjerivanja i Push-Backs su uvijek ilegalni”, rekla je Sesar u izjavi za Deutsche Welle. Sesar smatra da je skandalozno što Kolinda govori o Push-Back metodi kao o legalnom načinu vraćanja migranata. Europska komisija je na upit Deutsche Wellea da komentira izjavu hrvatske predsjednice na švicarskoj televiziji nakon 24 sata odgovorila kako to “ne želi komentirati”.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj