MACRON STIGAO U BEOGRAD: Posjeta dolazi u važnom trenutku zajedničke historije dvije zemlje

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron doputovao je danas u dvodnevnu posjetu Srbiji, a na aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu ga je dočekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: AA/Macron i Vučić

Macron je po slijetanju u Beogradu prisustvovao i ceremoniji otkrivanja ploče povodom početka radova na modernizaciji aerodroma “Nikola Tesla”, koju sprovodi francuska kompanija Vinci Airports.

Macron je na aerodromu rekao da mu je velika čast što je došao u posjetu Srbiji, te napomenuo da je došao “u važnom trenutku zajedničke historije dvije zemlje”.

Kao prvi važan trenutak je naveo pobjedu tenisera Novaka Đokovića na Wimbledoneu, čestitao na toj “velikoj historijskoj pobjedi”, kao drugi naveo proslavu kraja “velikog rata kada su se dva naroda borila slobodno i hrabro”, kao i 180 godina diplomatskih odnosa Francuske i Srbije.

“Želimo da okrenemo novu stranu, mi želimo da gradimo nova partnerstva i želim da radim sa Vama predsjedniče (Srbije) na svemu tome”, rekao je Macron Vučiću. Vučić je kazao da je ovo tek početak izvanredne saradnje dvije zemlje, zahvalivši Macronu što je podstakao investitore da dođu u Srbiju.

Mnogo toga očekujemo u budućnosti, ali prije svega, hvala što ste došli u Srbiju i uvjeren sam da će prijateljstvo dostići one granice koje smo imali nekad i za koje sam uvkeren da mogu da se vrate”, naveo je Vučić.

Nakon aerodroma, za predsjednika Francuske ispred Palate Srbija će biti priređen svečani doček u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a potom će uslijediti bilateralni sastanak dvojice predsjednika.

Macron i Vučić će prisustvovati i ceremoniji razmjene potpisanih bilateralnih dokumenata, a onda će oni dati izjave za medije.

Tokom popodneva, predsjednik Francuske će ići i da položi vijence na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918. godine, položiće cvijeće na grob Milunke Savić u Aleji velikana, a predviđeno je i da se Macron obrati građanima kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu.

Drugog dana posete, predviđen je razgovor Macrona i Vučića sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

Posljednji put je Jacques Chirac kao predsjednik Francuske posjetio Srbiju 2001. godine.

Zbog posjete predsjednika Francuske, u Beogradu će saobraćaj u pojedinim dijelovima biti zaustavljan, a dijelovi trase kojom će se kretati ukrašeni su francuskim i srbijanskim zastavama.

Macron je trebalo da posjeti Srbiju početkom decembra prošle godine, ali je tada posjeta odložena zbog protesta “žutih prsluka”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj