MAKRON DOLAZI U SRBIJU: Vučić ga vodi u šetnju Kalemegdanom, Dačić će mu pjevati Šanzelize…

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) boravit će danas i sutra u Srbiji, kao gost predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Kako je najavljivano, glavna tema razgovora bit će evropske integracije.

Makron će sa svojom delegacijom sletjeti na aerodrom “Nikola Tesla” nešto posle 15 sati, uz pratnju aviona Vojske Srbije. Kako je saopćeno iz kabineta predsjednika Srbije, Makron će se obratiti medijima i građanima na Kalemegdanu kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj.

Neki srbijanski mediji navode kako će šef srbijanske diplomatije Ivica Dačić, koji nerijetko pjeva na večeri sa visokim zvanicama, Makronu zapjevati Šanzelize (Jelisejska polja).  

Dok tamošnji mediji ocjenjuju da Makron dolazi da pokaže kako je Pariz i dalje značajan igrač na svjetskoj političkoj i sigurnosnoj sceni, navodeći kako Beograd Makrona dočekuje u svjetlu njegove nedavne, ne baš optimističke poruke da ne podupire proširenje Evropske unije, dok ona ne dosegne unutrašnju konsolidaciju,  u Elizejskoj palači ističu kako Makron u Beograd dolazi s porukom da je Srbiji mjesto u Evropskoj uniji i da Francuska podržava proces približavanja Srbije evropskim integracijama. 

Jedna od tema na dnevnom redu susreta predsjednika Srbije i Francuske bit će i problem Kosova, a beogradski mediji navode kako službenom Parizu ne smeta eventualna razmjena teritorija ili promjena linije razgraničenja ukoliko se Beograd i Priština o tome dogovore i to prihvate svi u regiji, navode beogradski mediji pozivajući se na izvore iz Elizejske palače. 

Posjetu francuskog predsjednika Srbiji pratit će još nekoliko bilateralnih detalja, među kojima je činjenica da je Makron trebao posjetiti Srbiju još u decembru prošle godine, ali su dolazak u Beograd odložili protesta  “žutih prsluka” širom Francuske.

Mediji u Beogradu i Parizu naglašavaju kako je posjeat predsjednika Makrona prva posjeta jednog francuskog predsjednika Srbiji od vremena Žaka Širaka (Jacques Chirac) 2001. godine.

Obezbjeđenje na najvišem nivou: policajci, specijalci i eksperti farmacije

Tokom posjete Beogradu Makron će imati najviše mjere bezbjednosti i njegov dolazak biće propraćen pod budnim okom oko 100 francuskih bezbjednjaka koji stižu sa njim. Jedna grupa je već stigla u Srbiju, gdje sa pripadnicima srbijanske policije i službi bezbjednosti do detalja priprema plan zaštite.

Provjeravaju se takođe i rute kojima će se kretati Makron, a očekuje se da tokom dvodnevne posjete bude angažovano 4.000-5.000 policajaca, uz pripadnike specijalnih jedinica MUP-a i Vojske Srbije, BIA-e, VBA-e i VOA-e.

Član Svjetske asocijacije šefova policija Marko Nicović kazao je ranije da je predsjednik Francuske jedan od najbolje čuvanih državnika u svijetu.

– Nije isključeno da u Makronovom obezbjeđenju ima i pripadnika Legije stranaca. Oni su prošli najteže obuke i imaju posebne mentalne i fizičke sposobnosti. To su isključivo komandanti, Francuzi. O njegovoj zaštiti brinu i eksperti farmacije, medicine, hemijskog oružja, da bi eliminisali opasnosti od trovanja hranom ili dodira s predmetima. Bezbjednosno će biti pokriveno mjesto gdje spava. Čak će donijeti čaršafe, peškire, sapune, šampone… – priča on.

Francuski predsjednik će, prema dosadašnjim informacijama, najvjerovatnije biti smješten u hotelu “Hajat”.

Potpisivanje 24 sporazuma

Kako saznaje Blic, Srbija i Francuska potpisat će 24 različita sporazuma o saradnji.

Pomoćnik ministra odbrane u Sektoru za materijalne resurse, Nenad Miloradović, rekao je na RTS-u da Srbija i Francuska imaju potpisan sporazum o strateškom partnerstvu i da već sarađuju.

Miloradović je rekao da će biti potpisana tri memoranduma o razumijevanju i da se oni odnose na radarske i elektronske sisteme, ali i na saradnju u oblasti proizvodnje i održavanje tih sistema u Srbiji.

Kada je riječ o nabavci novih sistema naoružanja, Miloradović navodi da je konkretno riječ o PVO sistemu “mistral” za koji kaže da je jedan od najboljih u svijetu. Planirano je da se taj sistem integriše u sistem PASARS čime će se sposobnost Vojske Srbije značajno podići.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj