NAKON NAJAVE MASOVNIH DEPORTACIJA: Crkve u Los Angelesu se proglasile utočištem za migrante

Desetine crkava u Los Angelesu su se proglasile utočištem za migrantske porodice poslije proglasa Trumpove administracije da će deportovati ilegalne migrante.

SAD: Crkve pružile utočište migrantima prije deportacije

Guillermo Torres, iz organizacije Svećenici i laici ujedinjeni za ekonosku pravdu, izjavio je da je u ovu akciju ukjlučeno više crkava nego u bilo kojoj akciji prije, što ukazuje na sve veći osjećaj indignacije zbog akcija američke administracije protiv migranata.

Predsjednik Donald Trump je najavio plan, čiji se početak očekuje u nedjelju, koji je usmjeren protiv oko 2.000 ljudi koji su dobili nalog za deportaciju u većim gradovima, uključujući Los Angeles. Torres je objavio da danas nije bilo vijesti o hapšenjima.

Svećenik Fred Moriss je izjavio da su ove najave već proširile strah i dodao da je svojim vjernicima većinom savjetovao da, ukoliko agenti dođu, ne otvaraju vrata i ne odgovaraju na pitanja.

I mnoge druge crkve u drugim gradovima i saveznim državama SAD-a su se proglasile utočištima za migrantske porodice.

Grupa 65 starijih građana Chicaga i aktivista danas je patrolirala gradom na biciklima osmatrajući da li imigracione vlasti hapse migrante. Njihova pažnja je bila usmjerena naročito na područje Albany parka na sjeverozapadu grada, poznatog kao područje sa velikim brojem migranata.

Iako je akcija najavljena za nedjelju, gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio je u subotu na Twitteru napisao da su vlasti akciju hapšenja migranata već počele u New Yorku.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj