ODGODILI SASTANAK S TRAMPOM: Gvatemala ne želi biti ‘sigurna zemlja’ za azilante

Iz Gvatemale su u nedjelju rekli kako će odgoditi posjet predsjednika Jimmyja Moralesa Washingtonu gdje se trebalo raspravljati o imenovanju te zemlje kao potencijalne “sigurne treće destinacije” za tražitelje azila, naglasivši kako nisu namjeravali potpisati takav sporazum.

Iz Gvatemale su u izjavi poručili kako je planirani sastanak između Moralesa i predsjednika SAD-a Donalda Trumpa ovog tjedna odgođen dok Ustavni sud Gvatemale ne donese odluke o pravnim pitanjima. Prošlog je tjedna petero bivših viših službenika podnijelo tužbu sudu kako bi blokirali bilo kakve sporazume s SAD-om koji bi Gvatemalu proglasili “sigurnom trećom zemljom”.

Potpisivanjem takvog sporazuma, Gvatemala bi bila obvezna ponuditi azil migrantima koji uđu na njezin teritorij na putu do SAD-a. Migranti iz Hondurasa i Salvadora koji putuju prema granici SAD-a i Meksika obično u Meksiko ulaze preko Gvatemale.

“Ponavljamo kako niti u jednom trenutku nismo namjeravali potpisati sporazum o pretvaranju Gvatemale u sigurnu treću zemlju”, poručili su iz vlade Gvatemale.

“Sastanak je odgođen”, rekao je viši dužnosnik SAD-a.

“SAD će nastaviti raditi s vladom Gvatemale na konkretnim i brzim koracima koji se mogu poduzeti kako bi odgovorili na trenutnu migrantsku krizu”, dodao je dužnosnik.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj