NA DNEVNOM REDU PELJEŠKI MOST! Komšić i Džaferović odlučili da BiH pokrene spor protiv Hrvatske, Dodik pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa srpskog naroda

U Sarajevu je danas održana sjednica Predsjedništva BiH. Milorad Dodik,   predsjedavajući Predsjedništva BiH, kazao je novinarima da su članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić usvojili odluku o pokretanju spora u vezi s Pelješkim mostom, ali da on to nije podržao.

– Bilo je i prijedloga oko obustavljanja radova na Pelješkom mostu i otvaranja spora s Hrvatskom. Komšić i Džaferović su glasali za tu odluku. U formalnom smislu se smatra usvojenom, ali s obzirom na to da svaki član ima pravo na vitalni interes, ja sam potegao, kao srpski član Predsjedništva, pitanje vitalnog nacionalnog interesa i objasnit ću u NSRS zašto to nije dobro. U danu kada smo poslije deset godina potpisali ugovor o izgradnji mosta na rijeci Savi, mi usvajamo odluku koja može poremetiti tu vrstu priče – rekao je Dodik.

On je pojasnio da je njegov zahtjev bio da se s Hrvatskom napravi sporazum o granici, ali su se oni usmjerili na most Pelješac.

– Ima i nekih općih koji nisu problem, ali ključno pitanje je da se otvori problem s Hrvatskom i EU. Mislim da je previše subjekata s kojim bismo imali probleme i mislim da je u interesu da se ta odluka ne donese – rekao je Dodik.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj