POZDRAVIO NAPORE MINISTARSTVA ODBRANE: Vrhovni komandant NATO-a u Evropi najavio jačanje suradnje s BiH!

Vrhovni zapovjednik snaga NATO-a u Evropi (SACEUR) američki general Tod Wolters kazao je u utorak u Sarajevu kako će Alijansa jačati suradnju s Bosnom i Hercegovinom i njezinim oružanim snagama dodajući da su vojnici iz naše zemlje već dokazali svoje sposobnosti sudjelujući u mirovnim operacijama poput one u Afganistanu.

“NATO želi proširiti vojnu suradnju s BiH koja već postoji”, kazao je američki general s četiri zvjezdice koji je dužnost vrhovnog zapovjednika savezničkih snaga u Europi preuzeo u maju.

Wolters je BiH posjetio u sklopu turneje tokom koje planira obići sve zemlje regije i lično se uvjeriti u sigurnosne izazove s kojima se suočavaju te provjeriti spremnost na suradnju s Alijansom.

Dalje napredovanje BiH ka članstvu u Alijansi je blokirano zbog protivljenja zvaničnika iz reda bosanskih Srba.

Predvođeni sadašnjim predsjedateljem Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom oni odbijaju sudjelovati u donošenju Godišnjeg plana reformi (ANP) što je preduvjet za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) u NATO-u.

Zbog sukoba oko napredovanja ka članstvu u NATO-u blokiran je i cjelokupni proces uspostave vlasti u BiH na državnoj razini na temelju rezultata izbora iz oktobra 2018. godine.

General Wolters nije želio komentirati te unutarnje političke sukobe u BiH kazavši novinarima tek kako je svjestan razloga zbog kojih nije uspostavljeno Vijeće ministara BiH, ali i kako mu je važno to da se u Ministarstvu odbrane BiH nastavljaju poduzimati dalji koraci koji će dovesti do još bolje suradnje s NATO-om.

“Učinit ćemo sve što je nužno kako bi dali novu energiju toj suradnji”, kazao je Wolters.

Odao je posebeno priznanje BiH zbog sudjelovanja njenih vojnika u mirovnoj operaciji u Afganistanu. Podsjetio je kako je kroz višegodišnje rotacije kroz tu misiju već prošlo više od hiljadu bosanskohercegovačkih vojnika.

BiH u toj misiji predvođenoj NATO-om ima stalni kontigent od oko 60 ljudi.

(Global CIR/SB)

Komentiraj