NOVI SKANDAL KANTONALNIH ČELNIKA: Forto i Konaković povećali tekuće rezerve – sada imaju više nego članovi Predsjedništva BiH!

U prošlom mandatu predsjedavajuća SKS je raspolagala sa 30.000 KM, a sada predsjedavajući SKS ima – 200.000 KM, što je više nego što imaju članovi Predsjedništva BiH, otkrio je zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, Aljoša Čampara. Sve u svemu Konaković i Forto će po svom nahođenju podijeliti 306 000 KM.

Zastupnik SDA u Skupštini KS Aljoša Čampara uputio je zastupničko pitanje o povećanju tekuće rezerve (transferi neprofitniim organizacijama) u kabinetu predsjedavajućeg Skupštine (Elmedin Konaković), na 200 hiljada KM, i premijera KS (Edin Forto) na 106 hiljada KM, kao i o utrošku tih sredstava.

-Kao prvo, nikada u historiji KS nije toliki iznos namijenjen kabinetu predsjedavajućeg SKS da dijeli udruženjima. U prošlom mandatu predsjedavajuća SKS je raspolagala sa 30.000 KM, a sada predsjedavajući SKS ima – 200.000 KM, što je više nego što imaju članovi Predsjedništva BiH. Neozbiljna je takva disproporcija između kolektivnog šefa države i kantonalnih funkcionera, naveo je Čampara.

-Kao drugo nenormalno je da se toliki iznos dijeli kroz tekuću rezervu, koja inače služi samo za hitne i nepredviđene troškove” te smatra da iznos od 200.000 KM “prevazilazi taj koncept i ti novci se moraju dijeliti po principu otvorenih konkursa, gdje sva udruženja građana mogu ravnopravno da konkurišu, a ne da predsjedavajući dijeli po svojoj volji”.

Čampara podsjeća da je i sam premijer Forto je u svom ekspozeu najavio da će se ova sredstva isključivo dijeliti putem javnih poziva, a sada ima za 23 hiljade veću tekuću rezervu nego prethodni premijer u budžetu za 2018.

“Uostalom vidjeli smo u aferi «Institut za kulturu» po kojim kriterijima sadašnja vlast u KS dijeli novce”, rekao je Čampara.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj