ERDOGAN NA AERODROMU ‘ATATURK’: Tursku niko neće porobiti

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je, povodom treće godišnjice neuspjelog pokušaja vojnog udara, da turski narod niko ne može porobiti.

On je ujedno poručio da će sistem S-400, koji je Turska nabavila od Rusije, biti potpuno funkcionalan do aprila 2020. godine.

Godišnjica pokušaja puča obilježena je širom zemlje, a glavni skup simbolično je upriličen na Aerodromu “Ataturk”, na koji je turski predsjednik sletio u noći 15. jula 2016. godine.

“Sve dok budemo čuvali našu vjeru, našu historiju i našu kulturu, naše potomke, niko ne može okupirati ovu zemlju i niko ne može porobiti ovaj narod”, poručio je Erdogan u obraćanju na istanbulskom aerodromu pred više desetaka hiljada ljudi, prenosi Anadolija.

On je rekao da se nada da poslije 15. jula niko neće ni pomisliti da pokuša ugroziti narodnu volju.

S-400 u funkciji iduće godine

Podsjetio je da tokom ranijih državnih udara u Turskoj nikada nije napadnuta zgrada parlamenta te da je na današnji dan prije tri godine čak i to učinjeno.

“U noći 15. jula željeli su Tursku zaviti u crno, ali nisu uspjeli. Bog je tako htio, da sami upadnu u zamke koje su postavili. Tursku nikada neće preuzeti nitkovi koji su prodali dušu đavolu”, rekao je on.

Erdogan se dotakao i teme odbrambenog protivzračnog raketnog sistema S-400, koji Turska nabavlja od Rusije, dodavši da su mnogi govorili da Turska nije u stanju nabaviti taj sistem te naglasio kako je njegova isporuka u toku.

“Sistem S-400 će u potpunosti biti raspoređen i funkcionalan do aprila 2020. godine”, poručio je on.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj