EU ČINI SVE DA OPSTANE NUKLEARNI SPORAZUM SA IRANOM! Netanyahu poručuje: ‘Sporazum EU-Iran isto što i saginjanje pred nacistima’

Evropljani su odlučili da sve učine kako bi opstao međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu, ali nemogućnost zaobilaženja američkih sankcija ostavlja malo prostora da se odgovori na očekivanja Irana, upozorili su šefovi diplomatija Evropske unije na sastanku u Briselu.

Sporazum još nije mrtav, a EU želi Iranu ostaviti mogućnost da ukine mjere koje nisu u skladu sa sporazumom”, rekao je šef britanske diplomatije Jeremy Hunt po dolasku na sastanak, prenosi Beta.

Njegov francuski kolega Jean-Yves Le Drian ocijenio je da je Iran donio loše odluke kao reakciju na lošu odluku Sjedinjenih Američkih Država o povlačenju iz sporazuma i uvođenju sankcija koje ekonomski pogađaju Iran.

“Želimo da se Iran vrati sporazumu”, dodao je francuski ministar.

Nezadovoljni Evropljani

Evropljani nisu zadovoljni odlukom Teherana da obogaćuje uranij na najmanje 4,5 posto, što je iznad ograničenja prema sporazumu, dok Iran traži od Evrope “praktične efikasne i odgovorne mjere” o spašavanu sporazuma.

“Insistiramo na reciprocitetu prava i zadataka između potpisnica sporazuma iz 2015. godine”, izjavio je glasnogovornik iranske diplomatije Abbas Musawi.

Prema njegovim riječima, nije realno očekivati da se Iran vrati uvjetima prije 8. maja 2019. godine, a da “Evropljani ne pokažu političku volju i sposobnost i dozvole Iranu da u praksi iskoristi sporazum”.

Glasnogovornik iranske organizacije za atomsku energiju Behrouz Kamalvandi izjavio je da bi se Iran mogao vratiti “na situaciju prije zaključivanja sporazuma u julu 2015. godine” ukoliko Evropljani i Amerikanci ne žele djelovati u skladu s obavezama prema sporazumu.

Sporazum o iranskom nuklearnom sporazumu zaključili su 2015. godine u Beču Iran i šest velikih sila – SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka, poslije 12 godina krize o tom programu.

Sporazum EU-Iran isto što i saginjanje pred nacistima

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu odgovorio je na napore Evropske unije da spase nuklearni sporazum s Iranom, uporedivši to sa “evropskim pomirenjem 1930-tih” godina sa nacističkom Njemačkom.

Netanyahu je to saopćio dok evropski lideri nastoje da smanje napetost u Zaljevu, prenosi Beta.

Oni pozivaju Iran da se pridržava nuklearnog sporazuma sa velikim silama iz 2015. godine uprkos tome što su se Sjedinjene Američke Države povukle iz tog sporazuma i ponovo nametnule oštre ekonomske sankcije Islamskoj Republici.

Netanyahu je optužio neke lidere da se “neće probuditi dok iranske nuklearne rakete ne padnu na Evropu”.

Izraelski lider je glasno kritizirao nuklearni sporazum s Iranom, optuživši tu zemlju da pokušava da razvije nuklearno oružje. Iran poriče te optužbe, tvrdeći da mu nuklearni program služi u miroljubive svrhe za proizvodnju energije.

Netanyahu je rekao da će Izrael učiniti  “sve što je potrebno” da spriječi Iran da se snabdije nuklearnim oružjem. S druge strane se uveliko vjeruje da Izrael ima nuklearno oružje što ta zemlja nije ni potvrdila ni porekla.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj