Zvizdić čestitao novoj predsjednici EK: Zemlje zapadnog Balkana očekuju integraciju u EU

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić u čestitki Ursuli von der Leyen, povodom izbora za predsjednicu Evropske komisije (EK) napisao je kako zemlje na prostoru Zapadnog Balkana očekuju da će jedan od važnih ciljeva i dalje biti integracija regiona u Evropsku uniju (EU).

Zvizdić je tom prilikom naglasio kako je primarni vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine koji nema alternativu, integracija u Evropsku uniju. 

– BiH dijeli s EU isti geografski prostor, isto kulturno-historijsko naslijeđe, iste izazove i nade. Stoga me posebno raduje što je na čelo Evropske komisije došla osoba posvećena jačanju evropskih vrijednosti jedinstva, jednakosti, solidarnosti, sigurnosti i prosperiteta – navodi Zvizdić. 

Dodao je kako je nova predsjednica Evropske komisije u obraćanju postavila izazovne ciljeve, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

– Sve zemlje na prostoru zapadnog Balkana očekuju da će jedan od važnih ciljeva i dalje biti integracija našeg regiona u Evropsku uniju. Radujemo se budućoj saradnji i budite sigurni da ćete u nama i dalje, kao u posljednje četiri godine, imati iskrenog partnera posvećenog prihvatanju evropskih načela i standarda, regionalnoj saradnji, miru, stabilnosti i ekonomskom razvoju – dodao je Zvizdić. 

Pozvao ju je da njena prva posjeta bude upravo Sarajevu i Bosni i Hercegovini, kao prostoru prožimanja različitih kulturnih vrijednosti.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj