DA LI JE MODA UMJETNOST?! Kolekcije “Cruise” kao svjetski fenomen

Sa lijepim danima, glavne urednice modnih časopisa, kreatori, klijenti, manekeni, šminkeri, frizeri i producenti posvete cijelokupnu pažnju kolekcijama “cruise”, izvan tradicionalnih kalendara brojnih sedmica mode.

Globalni  ritual

Uvijek spektakularne sa stotinama uzvanika  prelaze razinu modnih smotri, postajući posebna “iskustva” sa podarivanjem ubrzanog tempa izvjesnom lifestyleu. Putovanja, posjete, večere, otvaranja vrata koja su najčešće zatvorena, su zadaci koje sebi nameću modne kuće zbog organizacije kruzinga koji cće obilježiti sljedbenike, klijente i razumljivo medije.

Piše: Džana Mujadžić

 Nije zaboravljen događaj iz japanskog muzeja ‘Miho’ u kojemu je pariski brand Louis Vuitton zauzeo mnoštvo prostora, Chanelovo modno slavlje na Cubi, izlet marke Dior u kalifornijske planine.

Ove godine je label  iz pariske avenije Montaigne ostvario nezaboravne smotre i svečanosti u Marrakechu, uz kruzing modele posvecćene  Africi. Tri dana u “oker” gradu uz raskošne večere, pokazivanje modnih, arhivskih vrijednosti poznate palače Bahia, osvijetljenje svjetlom svijeća, posjeta Villi Oassis gdje su obitavali Yves Saint Laurent i Pierre Bergé.

Modna smotra je bila glavni događaj sa pokazivanjem 84 “looks” koji obrađuju Diorovu gramatiku: printana odjeća koju je ostvarlo obrtnistvo ‘Uniwax’ s Obale Slonovače, jedino koje proizvodi 100% afrički wax, odjeću berberskih nadahnuća i detalje plemena Massaïs, bantu odjevne predmete  sa Caraiba. Sve to uz zvuke orkestra “jajouka”.

Marrakech je otvorio vrata Crnom kontinentu, uz predivnu knjigu “Wax od 100 materijala”, galske antropološkinje Anne Grosfiley koja je surađivala na kolekciji.

Svijet na dlanu

Putovanja i želja za drugacijim horizontima obilježili su i kolekciju čuvenog Chanela koji se uselio u parisku Veliku palacu, u poznatu “la Nef” dvoranu sa predivnim i u staklu izrezbarenim krovom. Pretvorena u minimalističku stanicu gdje su prolaznice nosile moderne hlače Capri, haljine sa volanima, dvobojne čizmice,  gornje dijelove izvezene šljokicama i sekinima, oživljavali su novi duh slavne marke koju potpisuje Virginie Viard.

Nicolas Ghesquière, kreator kuće Vuitton odabrao je New York za najnoviju  kolekciju “cruise”. Otišao je u nekadašnju remizu TWA, svemirski leteci predmet kojeg je realizirao arhitekt Eero Saarinen 1962. godine. U utrobi te betonske ptice, djevojke dobro našminkanih lica, posjedovale su amazonski izgled u micro, brilijirajućim ogrtačima,  jaknama boje dinje, fucica ili plavim, te imitacijama muških odijela  sa Wall Streeta.  Manekenke su ponosito nosile torbice Speedy i Duffle, ostvarene od “platna budućnosti”.

Kruzing nije samo putovanje u svemir, već postaje vremensko putovanje u budućnost, slijedeći želje brojnih klijenata.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj