DELEGACIJA BiH U BRISELU! EK spremna pružiti dodatnu pomoć za rješavanje migrantske krize

Delegacija Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, koju predvodi ministar Dragan Mektić, boravi u službenoj posjeti u sjedištu Evropske komisije u Briselu.

Povezana slika

Mektić se sastao danas s generalnim direktorom Evropske komisije za pregovore o susjedstvu i proširenju s kojim je razgovarao o trenutnoj sigurnosnoj i humanitarnoj situaciji nastaloj usljed povećanog priliva migranata u BiH.

Mektić je detaljno informisao predstavnike Evropske komisije  o sigurnosnim i humanitarnim izazovima s kojima se Bosna i Hercegovina trenutno suočava, a posebno lokalne zajednice Unsko-sanskog kantona.

Zaključeno je da je sastanak bio izuzetno koristan, te da su predstavnici Evropske komisije izrazili zahvalnost Bosni i Hercegovini na dosadašnjim učinjenim naporima na upravljanju migrantskom krizom u BiH.

Evropska komisija je izrazila svoju spremnost za pružanje dodatne finansijske i tehničke pomoći Bosni i Hercegovini, te izrazila svoja očekivanja da će BiH što prije dodatno ojačati interne koordinacijske kapacitete. Također je zaključeno da je od suštinskog značaja jačanje saradnje međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH sa vlastima u BiH kako bi se migranti tretirali u skladu sa međunarodnim pravom. Nadalje dogovoreno je da će se naredni sastanak održati u Sarajevu početkom septembra 2019. godine, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Kako je za Radio slobodna Evropa (RSE) pred početak sastanka izjavio ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić, delegacija BiH traži da se rastereti Unsko-sanski kanton i da se otvore centri za prihvat migranata i u drugim dijelovima BiH.

Jedan od zahtjeva je da se u BiH ojačaju mehanizmi za upravljanje migracijama za šta je neophodna novčana pomoć EU.

Također, nastojaće se da se postigne dogovor da BiH upravlja novcem iz fondova Evropske unije koji je namijenjen za smještaj i druge potrebe migranata i izbjeglica u BiH. Jedno od pitanja na današnjem sastanku, kako navodi RSE, biće i gdje je utrošen novac dodijeljen u 2018. za rješavanje migrantske krize.

Predstavnici Unsko-sanskog kantona su najavili da će na sastanku u Briselu tražiti pomoć za izgradnju Centra za migrante izvan gradskog područja, kako bi bio riješen problem njihovog prihvata do zime.

“U ove dvije godine nije se ozbiljno radilo na pitanju migracija, zato tražimo ozbiljniji pristup državnih institucija BiH. Također, tražićemo da migranti borave na cijelom području BiH, a ne samo u Unsko-sanskom kantonu”, rekao je Kljajić.

Unsko-sanski kanton je u sporu s predstavnicima EU oko uspostavljanja migrantskog centra na Vučjaku, nedaleko od Bihaća, u kojem se sada nalazi i 450-500 migranata u veoma teškim uslovima. Šef delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark ranije je izjavio da Unija neće finansirati smještaj migranata na Vučjaku, odnosno neće dodijeliti planiranih 13 miliona eura.

“Država je odgovorna za pitanja migracija i mora uspostaviti sistem, a ne tek tako da pronalazi lokacije. Znamo da je teška je situacija u Unsko-sanskom kantonu, ali Vučjak se nalazi na samoj granici s Hrvatskom, odnosno s EU. Ta lokacija je kao magnet za migrante i sve će se više okupljati kako bi eventualno prešli granicu”, rekao je Wigemark.

Predstavnici Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća rekli su da će u Briselu tražiti da se definišu kriterijumi i lokacije koje bi za njih bile prihvatljive.

“Evropska komisija za sada govori šta je nju neprihvatljivo, a ne izjašnjava se koji su njeni kriterijumi. Ono što je za nas prihvatljivo jeste da to ne mora biti Vučjak, ali mora biti lokacija van grada”, ponovio je Kljajić za RSE.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj