EVROPSKA UNIJA UVELA SANKCIJE TURSKOJ: Brisel negoduje zbog turskog bušenja u Mediteranu, Ankara kaže da će nastaviti istraživanja

Ministri spoljnih poslova EU su pojačali pritisak na Tursku uvođenjem nekih sankcija zbog traženja gasa u vodama koje potpadaju u isključivu ekonomsku zonu Kipra, zemlje članice EU.

Ministri su u izjavi naveli da se u svjetlu turskih “ilegalnih aktivnosti bušenja” suspenduju razgovori o sporazumu o vazdušnom saobraćaju i da će od Evropske investicione banke biti zatraženo da “preispita” pozajmice Ankari.

Oni su takođe podržali prijedlog Evropske komisije da smanji finansijsku pomoć Turskoj za narednu godinu. Ministri su upozorili da se dogovaraju dodatne “ciljane mjere” da bi se kaznila Turska, koja je 2005. počela pristupne pregovore s EU.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu je prošle nedjelje upozorio da će Turska intenzivirati bušenje nedaleko od Kipra ako EU uvede sankcije.

Dva turska broda u pratnji ratnih brodova traže gas na oba kraja etnički podijeljenog Kipra.

Evropski ministri su ponovili da turske ilegalne akcije imaju “ozbiljan negativni uticaj” na odnose Turske i EU i pozvali Ankaru da poštuje suverena prava Kipra u skladu s međunarodnim pravom.

Oni su pozdravili poziv kiparske vlade Turskoj da pregovaraju o granicama svojih isključivih ekonomskih zona. Prema navodima kiparskih zvaničnika, Turska ne priznaje Kipar kao državu i tvrdi da 44 odsto isključive ekonomske zone Kipra pripada njoj. Kiparski Turci iz otcjepljene Turske Republike Sjeverni Kipar polažu pravo na još 25 odsto.

Odluke Evropske unije da ograniče kontakte i finansiranje Ankare zbog turskog bušenja u potrazi za gasom i naftom kod obala Kipra, neće uticati na njenu odlučnost da nastavi svoje energetske aktivnosti u regionu, saopštilo je danas tursko ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da to što EU nije spomenula kiparske Turke u svojim odlukama donesenim u ponedjeljak, na sastanku šefova diplomatija EU, “pokazuje pristrasnost EU što se tiče pitanja Kipra”, prenijela je agencija Rojters.

Čižov: EU nije ovlaštena da uvodi sankcije Turskoj zbog Kipra

Evropska unija nije ovlaštena da nameće sankcije drugim činiocima međunarodnog prava i zbog restrikcije uvedene Turskoj nisu legitimne, izjavio je za televiziju “Rosija-24” stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov.

– Jedina agencija koja je po međunarodnom pravu ovlaštena za nametanje sankcija bilo kome jeste Vijeće sigurnosti UN-a. Iz tog razloga je sve što određene zemlje i u ovom slučaju Evropska unija rade predstavlja jednostrane restriktivne mjere, koje su nezakonite po definiciji – kazao je Čižov.

TASS podsjeća da je EU uvela sankcije Ankari zbog turskog bušenja morskog dna u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Kipra, u kojoj su otkrivene velike količine prirodnog gasa.

Navodi se da je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan poručio da je Ankara spremna da štiti prava kiparskih Turaka na ove resurse, čak i ako to znači i upotrebu oružanih snaga.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj