SDP SE RASPADA U SVOJOJ NEKADA NAJSIGURNIJOJ UTVRDI! Bijedić: Moguće formiranje nove stranke ako vrh stranke ne promijeni odluku o isključenjima!

Enver Bijedić, koji je razriješen dužnosti predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a BiH Tuzlanskog kantona, rekao je danas u Tuzli da će članovi ove partije iz ovog kantona formirati novu stranku ukoliko najviši organi SDP-a BiH ne promijene odluku o isključenju članova Žarka Vujovića i Huseina Tokića.

Bijedić je na konferenciji za novinare rekao da Vujović i Tokić, koji su zbog koalicije sa SDA u formiranju skupštinske većine u ovom kantonu isključeni iz Kluba poslanika SDP-a BiH u Skupštini Tuzlanskog kantona i ove partije, imaju podršku dijela članova SDP-a BiH ovog kantona.

“Dajemo punu podršku Vujoviću i Tokiću i ne podržavamo odluku o nestatutarnom isključenju iz SDP-a BiH”, rekao je Bijedić.

Prema njegovim riječima, ukoliko Predsjedništvo SDP BiH ne povuče odluku, oni će biti prinuđeni da svoju političku karijeru traže u novom političkom subjektu, ali ne ni u jednoj od postojećih stranaka.

Bijedić je naglasio da nije isključena mogućnost formiranja nove političke partije koju će činiti članovi SDP-a koji su za ulazak u vlast sa SDA i ostalim strankama Tuzlanskog kantona.

Navodeći da je prije dva mjeseca na sjednici KO SDP-a TK jednoglasno donesena odluka da ova stranka uđe u vlast, čime bi prvi korak u tome bio skidanje Vlade pod kontrolom PDA, Bijedić je naveo da tu odluku nisu ispoštovali pojedini članovi Kluba SDP-a u Skupštini TK, čime su, kako je rekao, “direktno produžili mandat nelegalnoj vladi PDA i Mirsada Kukića”.

– Mi smo se ovdje okupili da ovim simboličnim činom damo punu podršku Žarku Vujoviću i Huseinu Tokiću. Ovi današnjim činom okupljeni načelnici općina Živinice, Lukavac, kantonalni, federalni, državni zastupnici i mnogobrojni vijećnici u svim općinama TK jasno dajemo do znanja da ne podržavamo odluku o nestatutarnom isključenju naših drugova iz SDP-a – poručio je Bijedić.

Na jučerašnjoj pres-konferenciji je najavljeno, sasvim je izvjesno, osnivanje nove političke partije socijaldemokratske orijentacije u Tuzli koja bi trebala okupiti mnoge bivše i sadašnje članove SDP-a.

Ukoliko Predsjedništvo SDP-a i Glavni odbor ne ponište odluku o isključenju Vujovića i Tokića, mi ćemo biti prinuđeni da svoju političku sudbinu tražimo u nekom novom političkom subjektu, a koji će biti socijaldemokratske orijentacije. To sigurno neće biti nijedan postojeći politički subjekt – kazao je Bijedić.

Na pitanja novinara koliko će najavljeno osnivanje nove političke partije doprinijeti osipanju članstva SDP-a, Bijedić je prokomentirao da će to biti odgovor “njihovog nezadovoljnog članstva”.

Mnogo je ljudi nezadovoljno odnosom organa stranke iz Sarajeva prema nama u TK koji smo na proteklim izborima SDP-u donijeli najviše glasova. Ne može Glavni odbor SDP-a donositi odluke koje su protivne većini članova SDP-a u TK. Ovo je slobodna volja, a nikakvo nametanje volje iz Sarajeva. Mi smo u više navrata ignorirani, ponižavani, vrijeđani, nazivani ruralcima. Radili su to oni koji su, upravo, našim glasovima dobili kompenzacijske mandate u Sarajevu. Na Kongresu SDP-a smo bili bezočno izmanipulirani. Mišljenje mojih kolega i moje je da nekim ljudima u Sarajevu ne odgovara jak SDP u TK jer mi smo donijeli 37 posto ukupnog rezultata SDP-a na izborima i mi se pitamo samo 3 posto. A tek manipulacije koje su urađene na Kongresu SDP-a – kazao je Bijedić.

Povjereništvo Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla nedavno je isključilo iz stranke poslanike u skupštini Tuzlanskog kantona Žarka Vujovića i Huseina Tokića, koji su u kantonalnoj Skupštini podržali koaliciju sa SDA.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić dužnosti je razriješio organe Kantonalnog odbora SDP-a i uveo povjereništvo kojim će rukovoditi DŽevad Hadžić, koji je predsjednik Kluba poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona.

(Global CIR/Agencije)

  1. […] SDP SE RASPADA U SVOJOJ NEKADA NAJSIGURNIJOJ UTVRDI! Bijedić: Moguće formiranje nove stranke ako v… […]

Komentiraj