ČOVIĆ JE 9. JANUARA BIO U BANJOJ LUCI, ALI GA 11. JULA NIJE BILO U SREBRENICI! Izetbegović: Nema krivice SDA u aktuelnoj krizi pri formiranju vlasti, osim ako smo u krivu što insistiramo na Ustavu i vladavini zakona!

O aktuelnim dešavanjima u BiH, prije svega krivcima za neuspostavljanje vlasti i blokade institucija te drugim temama za sarajevski portal Faktor govorio je lider SDA i predsjedavajući Doma naroda PS BiH Bakir Izetbegović.

Formalno me optužio, ali realno podržao

Izetbegović je komentarisao Dodikovo aktueliziranje pitanja granica između BiH i susjedne Srbije:

-Ja sam odbio da izmjene granice koje je predlagao predsjednik Srbije Vučić prihvatim na zatvorenom sastanku, bez angažovanja stručnih komisija i mimo javnosti. Njegov prijedlog je bio usmeno iznesen i predviđao je nekoliko izmjena granice na način da hidrocentrale na rijeci Drini budu definitivno prepuštene Srbiji, te da se kod mjesta Rudo izvrši zamjena teritorija tako da Srbija preuzme dio teritorija u BiH sa izgrađenom cestom, a zauzvrat Bosni i Hercegovini preda dio neizgrađenog teritorija pod šumom.

Ivanić i Čović su prihvatili prijedlog, a ja sam tražio da se on dostavi u pisanoj formi i da se njime pozabave mješovite stručne komisije dviju zemalja. To nikada nije službeno urađeno, tako da, ustvari, zvanično ne postoji nikakav prijedlog Srbije. Pored ovoga, Čović je, vjerovatno u želji da pridobije naklonost Vučića, bez ikakve konsultacije sa Ivanićem i sa mnom, ponudio da BiH “prati stavove Srbije kada je u pitanju odnos prema Kosovu”. I tako smo, umjesto dogovora sa Srbijom, dobili incident jer sam ja bio prisiljen da na press konferenciji demantujem Čovića i branim suverenitet BiH – kazao je Izetbegović.

-Dodik očigledno ne zna dovoljno o ovom problemu, njemu su stvari predstavljene na način da bošnjačka strana bez razloga pravi problem i odbija jedno izbalansirano rješenje. To rješenje podrazumijeva da se prvo potpiše međudržavni ugovor o demarkaciji granice, a onda postignu sporazumi o posebnim režimima na određenim tačkama, kako bi se olakšao život ljudima koji žive uz granicu.

Zato je Dodik, očigledno bez konsultacija sa Beogradom, predložio aktivaciju komisija, na čemu sam i ja ranije insistirao. Formalno me optužio, ali me realno podržao. Uskoro će odustati od komisija, jer to nije u interesu Srbije, i samo će bez pravih argumenata nastaviti da optužuje bošnjačke predstavnike. Srbija ustvari ne želi transparentan rad na ovom pitanju, ona bi da se problem politički “prebije preko koljena”, naravno u njihovu korist. Vjerovatno računaju da je glavni interes BiH konačna demarkacija granice i da smo spremni platiti cijenu za to – potcrtao je Izetbegović govoreći o Dodikovom insistiranju da se Sporazum o granici sa Srbijom potpiše na bazi Vučićevog prijedloga.

-Granica je riješena još 1991. godine kroz rad Badinterove arbitražne komisije, na način da je republička granica pretvorena u državnu. Dakle, granica je utvrđena, postoji. Preostala je demarkacija, odnosno obilježavanje granične linije, ali Srbija ne želi pristupiti tom procesu bez prethodnog prihvatanja izmjena granice. To naravno nije fer i nije dobrosusjedski, a još manje je fer tražiti da se izmjene prihvate na političkom nivou, bez rada stručnih međudržavnih tijela. Srbijanska strana tvrdi da su hidroelektrane stoprocentno finansirane od strane Srbije, a naš odgovor je da ćemo to prihvatiti pod uvjetom da to stručna tijela dokumentuju i dokažu – poentirao je lider SDA.

SNSD da poštuje Ustav, HDZ ne nudi nikakvo rješenje

Govoreći o problemima formiranja vlasti na federalnom i državnom nivou Izetbegović je ponovo naglasio da politički akteri iz RS-a moraju ispoštovati Ustav i zakone BiH, dok je o HDZ-u kazao kako ne nudi nikakva rješenja, već i za nacionalna pitanja Hrvata traži rješenje od SDA.

-Sve je stalo zato što predstavnici SNSD-a ne poštuju Ustav i zakone ove zemlje, odnosno što pokušavaju da nametnu volju entiteta u sferi odbrane i vanjskih poslova, dakle u sferi onoga što je isključiva nadležnost države. Rješenje je uvijek tu, spremni smo formirati vlast uz jedan jednostavan i jedini logičan korak – da se Vijeće ministara koje će u ovom mandatu predvoditi kadar SNSD-a obaveže da će raditi u skladu sa Ustavom BiH i poštujući vladavinu zakona.

Kada je u pitanju Federacija, imamo sličan problem, predstavnici HDZ-a iznesu korektan stav da ne treba ničim uvjetovati formiranje vlasti, a onda postave nekorektan uvjet – hitne izmjene Izbornog zakona koje ne uspijevamo dogovoriti već 14 godina. I još, rješenje očekuju od SDA! Predsjednik HDZ-a je prije par godina odbio rješenje koje je nudio predstavnik EU-a Štefan Füle po ovom pitanju, HDZ ne nudi nikakvo novo rješenje, ali pojačava krizu cijeneći da će pritisak natjerati one kojima je stabilnost BiH na srcu da “rode” rješenje. Mislim da je to krivi i nefer pristup. Svi koji imaju minimum odgovornosti prema građanima BiH, prema svom narodu i glasačima, morali bi prestati sa ucjenama.

Uprkos svemu, uvjeren sam da će razum prevladati i da će i jedni i drugi odustati od nemogućih zahtjeva. Jesen će donijeti smirenije rješenje – kazao je predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović.

Naglasio je da nema krivice SDA u tom pogledu:

-Nema krivice SDA, osim ako smo u krivu što insistiramo na Ustavu i vladavini zakona. Predsjednik SNSD-a već deceniju kreira manje ili veće krize u BiH, a predsjednik HDZ-a mu se ne suprotstavlja, već mu uglavnom drži stranu. Primjer za taj čudni i pristrasni odnos predsjednika HDZ-a, za njegovu popustljivost prema Dodiku, jeste njegov odlazak u Banju Luku na proslavu 9. januara, a izostanak sa dženaze u Srebrenici. Tako je to i u svemu ostalome.

Izetbegović je stava da se prilikom formiranja vlasti mora dogovoriti minimum programskih načela:

-Niko nikome neće nametati vlastite interese, ali vladavinu zakona će nam svima nametati država i svi to moramo prihvatiti, to je zajednički interes. Jer šta je alternativa vladavini zakona, osim vladavine bezakonja?

A minimum programskih načela o kojem govorite se, naravno, mora dogovoriti. I tu se može naći izlaz iz situacije u koju smo dovedeni – mandatar budućeg saziva Vijeća ministara može ponuditi siže vlastitog programa rada koji će poštovati Ustav i zakone po svim bitnim pitanjima, uključujući i saradnju BiH sa NATO savezom. Dakle, govorim o saradnji, a ne o članstvu u NATO-u, za koji je svakako neophodan konsenzus.

Govoreći o stvarnim uzrocima krize u Aluminiju i može li se odgovornost za teško stanje u toj firmi fakturisati Vladi FBiH, Izetbegović je kazao:

-Vlada je učinila sve što je bilo u njenoj moći, to je veoma zorno objasnila i potpredsjednica Vlade Jelka Miličević. Uprava Aluminija snosi svu krivicu jer je uporno išla u pogrešnom smjeru, napravila  nevjerovatan dug od više od 400 miliona KM, i dovela na ivicu propasti i Aluminij i Elektroprivredu HZHB koja ga je snabdijevala električnom energijom. Precizno utvrđivanje uzroka krize treba prepustiti stručnim ljudima, kao i definisanje prijedloga za rješenje stanja u kom se Aluminij našao. Vrijeme je da političari prestanu “pomagati” Aluminiju i da eksperti procijene da li je isplativo nastaviti sa proizvodnjom aluminija u BiH, šta treba poduzeti da se ta proizvodnja eventualno obnovi. Ukoliko to nije realno i isplativo, a vjerovatno nije, tada treba tražiti spas za radnike koji su sigurno najmanje krivi za kolaps kojem svjedočimo. Hercegovina nudi raznovrsne mogućnosti pokretanja profitabilnog biznisa, od proizvodnje energije i hrane, do turizma – kazao je Izetbegović.

O Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu te nekim ‘stranim akterima’

Govoreći o funkcioniranju koalicije sa DF-om i SBB-om te mogućnosti rekonstrukcije Vlade i u Sarajevskom kantonu, nakon što je u TK već poznata kontura vladajuće koalicije lider SDA je kazao:

-Uhodavamo se, i prvi rezultati su tu. Struktura vlasti se postupno formira, usvojen je rebalans budžeta FBiH, infrastruktura se gradi sve intenzivnije, usvojen je Zakon o demobilisanim borcima itd.  SBB i DF su donijeli prevagu i pomogli da se pritisak krize, u koju nas namjerno uvode domaći, ali i neki strani akteri, umanji.

Ko su  ti “neki strani akteri”, glasilo je sljedeće pitanje:

Dio ambasadora koji šute i mute. Šute kada vlasti u RS-u dodjeljuju odlikovanje Radovanu Karadžiću, kada organizuju protivustavne referendume, ali mute protiv najjače bošnjačke i patriotske stranke. Pomagali su u pokušajima da nas, izborne pobjednike, izbace iz vlasti. Nisu uspjeli.

Izetbegović je stava da će ‘sarajevska vlada’ otići u prošlost prilikom formiranja Vijeća ministara i Federalne vlade:

Treba im dati još par mjeseci da pokažu šta znaju, odnosno šta ne znaju. Svakog dana naprave neki gaf, pokušaju sebi i sebi bliskima nešto uzeti iz državnih fondova i budžeta. O projektima samo pričaju, ništa konkretno se ne radi, projekte nižih nivoa koče i zaustavljaju. U želji da se dodvore stranim mentorima počeli su dovoditi u pitanje istinu o agresiji na BiH, spremni su “ići u Banju Luku i Široki Brijeg kako bi se našao najmanji zajednički imenitelj za ratna dešavanja”! Dakle, spremni su trgovati istinom i patnjom kroz koju je narod prošao zarad ostanka na vlasti. Otići će u paketu formiranja Vijeća ministara i Federalne vlade, vjerovatno jesenas.

Izetbegović je kazao da je sigurno bilo grešaka i od strane SDA vlada u KS, ali da o njihovom radu najbolje govore brojke i slike Sarajeva od prije 10 i 20 godina:

-SDA je vodila kantonalne vlade većinu postratnog perioda, i sigurno je bilo grešaka i pogrešnih kadrovskih rješenja, ali je urađen i ogroman posao u obnovi Sarajeva i podizanju životnog standarda njegovih stanovnika. Treba pogledati slike Sarajeva od prije 20, 10 i pet godina, pogledati brojke koje govore o broju uposlenih, broju privatnih firmi, broju turista, pogledati rast kantonalnog budžeta u tom vremenu, rast plaća itd, pa donositi sud o djelovanju SDA. Sarajevo je od srušenog grada pretvoreno u jednu od regionalnih metropola i top-kulturnih središta.

Zakon o zabrani negiranja genocida i glorifikacije zločina i zločinaca se mora usvojiti ili nametnuti od strane OHR-a

Govoreći o Inzkovom obećanju da će ove godine BiH dobiti Zakon o zabrani negiranja genocida, Izetbegović je kazao:

-Inicijativa je aktuelizirana 11. jula, ali je pokrenuta ranije, pismom koje su 12 udruženja žrtava rata uputile na desetke adresa širom svijeta. Čestitam udruženjima jer reakcija Dan Prede, Mogherini, Hahna, Inzka, sve je to inicirano njihovom upornošću. Upravo u odgovoru na pismo 12 udruženja, Mogherini i Hahn su definisali stav Evropske unije o negiranju genocida i o onima koji veličaju ratne zločince – za njih neće biti mjesta u Evropskoj uniji! Ako, uz ovo, uzmemo u obzir i da je priznanje genocida počinjenog u Srebrenici jedan od uvjeta za nastavak evropskog puta Srbije, onda je jasno da će srpski lideri u BiH i Srbiji trebati da se odluče kojim putem vode vlastiti narod. Pogrešna odluka će srpski narod učiniti jedinim narodom u Evropi koji je izvan sistema evropskih vrijednosti i EU perspektive.

A što se tiče Dodikovih prijetnji visokom predstavniku, OHR i PIC će morati prije ili kasnije odlučno reagovati na njegove antidejtonske izjave i planove. Prije povlačenja OHR-a iz BiH neophodno će biti usvojiti ili nametnuti niz odluka i zakona koji će garantovati mir, stabilnost, funkcionisanje državnog aparata i civilizacijsko usmjerenje BiH. Jedan od tih zakona je i zakon o zabrani negiranja genocida i glorifikacije zločina i zločinaca – naglasio je lider SDA Bakir Izetbegović.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj