HRVATSKI MOST KAO SRPSKI NACIONALNI INTERES?! Narodna skupština manjeg bh. entiteta podržala Dodikovu izjavu o pelješkom mostu

Narodna skupština bh. entiteta Republike Srpske potvrdila je večeras, na 5. posebnoj sjednici, izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, da je po vitalne interese Srpske štetan zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna – Pelješac.

Za potvrdu izjave bila je potrebna dvotrećinska većina, odnosno glasovi najmanje 56 od ukupno 83 poslanika u parlamentu RS-a. Za odluku je bilo 60 poslanika, 6 je bilo protiv, a 6 suzdržano.

 Milorad Dodik predložio je, uoči glasanja, poslanicima u Narodnoj skupštini da podrže njegovu inicijativu, odnosno prijedlog odluke o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH, prema kojoj je po vitalne interese RS-a veoma štetan zaključak o prihvatanju zvaničnog stava BiH o nastavku izgradnje mosta Komarna-Pelješac, donesen bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva.

Taj zaključak je donesen bez konsenzusa na 4. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, 16. jula, sa dva glasa “za“, članova Željke Komšića i Šefika Džaferovića, i s jednim glasom protiv, predsjedavajućeg Milorada Dodik, koji je zatim pokrenuo pitanje zaštite vitalnog interesa RS.

Nakon što Dodikova izjava potvrđena večeras u Narodnoj skupštini RS-a, zaključak Predsjedništva BiH neće imati pravno dejstvo.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj