TIJESNA VEĆINA UZ POMOĆ ODLAZEĆIH BRITANSKIH TE PROBLEMATIČNIH MAĐARSKIH I POLJSKIH EUROPARLAMENTARACA! Fon der Lajenovu izabrali antibriselski poslanici?

Ursula fon der Lajen, za koju su glasala 383 europarlamentarca, 327 je bilo protiv, a 22 uzdržana, ostvarila je tijesnu pobjedu. Buduća predsjednica Evropske komisije (EK) dobila je samo devet glasova više od minimalne većine, tako da se već, ocjenjuju pojedini komentatori, suočava sa pitanjem legitimiteta, pa i trajnosti petogodišnjeg mandata koji preuzima 1. novembra od Žan-Kloda Junkera.

Od istoka do zapada, od juga pema sjeveru

U prvoj reakciji posle saopštavanja rezultata glasanja, Fon der Lajenova je izjavila da joj je laknulo:

Povjerenje koje ste mi ukazali jeste povjerenje koje ste ukazali Evropi. Vaše poverenje u ujedinjenu i jaku Evropu, od istoka do zapada, od juga prema sjeveru”, poručila je ova nemačka konzervativna političarka i dodala: „To je velika odgovornost i moj posao počinje sada. Radimo zajedno konstruktivno, jer je cilj ujedinjena i jaka Evropa.”

Njen izbor s olakšanjem su pozdravili i lideri EU. Merkelova je pohvalila dugogodišnju saveznicu kao posvećenog i ubjedljivog Evropljanina koji će se snažno uhvatiti u koštac s izazovima koji čekaju EU. Francuski predsjednik Emanuel Makron, koji je podržao kandidaturu njemačke ministarke za šefa EK, poručio je: „Možemo biti ponosni na Evropu.” Ljevičarski španski premijer Pedro Sančez je takođe bio zadovoljan ishodom glasanja i poručio Fon der Lajenovoj da mora istrajati  na „socijalnoj, pravednijoj, održivoj i feminističkoj Evropi”.

Nakon imenovanja Fon der Lajenove za kandidatkinju mnogi europarlamentarci nisu krili razočaranje konačnim ishodom trodnevnog samita evropskih lidera koji je njemačku ministarku izvukao iz šešira kao kompromisnog kandidata za čelnu poziciju u EK urušivši time, kako su isticali, koncept vodećeg kandidata, koji je trebalo da demokratizuje izborni proces u EU.

Ko je glasao za novu predsjednicu

Protiv izbora Fon der Lajenove najviše su se pobunile socijaldemokrate, koje su, ipak, uoči glasanja u EP potvrdile da će je podržati. Međutim, prema izjavama na „Tviteru” pojedinaca iz Progresivne alijanse socijalista i demokrata (SD) izgleda da 44 od 154 poslanika ove parlamentarne frakcije nije na glasačkom listiću zaokružilo ime Fon der Lajenove.

Kako piše portal „Politiko”, ona za svoj izbor duguje britanskim poslanicima, koji će napustiti EP ako Velika Britanija napokon izađe iz EU. Njihovim izlaskom može doći u pitanje tanka većina koju će imati buduća predsjednica EK.

Iako je u svom predizbornom govoru u EP poručila da neće biti  kompromisa u poštovanju vladavine prava i podsjetila na zakonsku i moralnu obavezu spasavanja života migranata, Fon der Lajenova je dobila podršku poslanika euroskeptičnih stranaka, poljske Pravo i pravda i mađarskog Fidesa.

Ima onih koji su primijetili da ova ljekarka po obrazovanju, koja je u politiku ušla kasno, na poziv njemačke kancelarke, pobijedila ne samo uz podršku desničara već i glasovima italijanskog populističkog Pokreta pet zvijezda, čijih 14 europoslanika se još nije priklonilo nijednoj frakciji u Evropskom parlamentu.

Iako je najavila ambiciozan program, tokom debate u EP Fon der Lajenova se nije izjasnila da li će u njenom kabinetu biti mjesta i za poziciju komesara za proširenje EU.

EK ima 28 komesara, koliko EU ima članica, a svaka država predlaže po jednog. Za sada je samo Austrija formalno predložila Johanesa Hana za još jedan mandat. Holanđanin Frans Timermans, kao i Dankinja Margaret Vestager, bit će ponovo u „evropskoj vladi” na položajima potpredsjednika EK.

Zapadni Balkan je važan za Evropsku uniju

Nova predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je „Zapadni Balkan vrlo važan za Evropsku uniju”.

To je Evropa i zato ću što je moguće više podržavati snažne odnose između Zapadnog Balkana i EU”, rekla je Ursula fon der Lajen za TV N1.

Ona je istakla da reforme moraju da se sprovedu, ali i da vrata i um moraju da budu otvoreni za zapadni Balkan.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj