UGROŽENE AMBICIJE RIMA! Italija: Vladajuća koalicija u svađi zbog Ursule von der Leyen

Talijanske koalicijske stranke sukobile su se u srijedu zbog izbora Njemice Ursule von der Leyen za predsjednicu Europske komisije (EK), što bi moglo ugroziti ambicije Rima glede jedne od visokih funkcija u novom izvršnom tijelu EU.

Italy, Rome - September 6, 2018.Economic Development and Labour Minister and Deputy Prime Minister, Luigi Di Maio, Image: 385663906, License: Rights-managed, Restrictions: * France, Germany and Italy Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News

Protusistemski pokret Pet zvijezda je u glasovanju u utorak u Europskom parlamentu podržao Von der Leyen, dok je krajnje desna Liga bila protiv osobe koja predstavlja “staru školu” i politike koje želi demontirati.

“Glasajući za Von der Leyen, Luigi Di Maio je izdao talijanske interese”, objavila je Liga na Twitteru.

Von der Leyen je jedva osigurala pobjedu, za svega devet glasova, što znači da se potpora Pet zvijezda pokazala ključnom, a što će ta grupacija zasigurno naplatiti u nekom budućem “trgovanju” u Bruxellesu.

Čelnik Pet zvijezda je uzvratio ocjenom da je Liga, glasajući protiv Njemice, svoju stranku dovela u opasnost da postane “irelevantna”. I zaista, ističe Reuters, Liga, koju predvodi Matteo Salvini, mogla bi vrlo brzo platiti veliku cijenu zbog uskraćivanja potpore novoj predsjednici EK.

Premijer Giuseppe Conte je početkom mjeseca potvrdio da je ishodio obećanje od ostalih čelnika EU-a da u sljedećoj Komisiji Italija dobije važan gospodarski portfelj.

Svaka od 28 članica ima svog povjerenika, ali Von der Leyen mora potvrditi izbor svake pojedine članice te će zasigurno odabrati one kandidate za koje misli da će s njima moći dobro surađivati i voditi EU u narednih pet godina.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj