NESLAGANJA U VLADAJUĆOJ KOALICIJI! Ministrica obrazovanja Kantona Sarajevo Zineta Bogunić podnijela ostavku

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić podnijela je predsjedniku Vlade Kantona Sarajevo Edinu Forti ostavku na tu poziciju.

Bogunić je na funkciju ministrice izabrana kao nestranački kadar, ali iz kvote ministarstava koja su pripala političkoj stranci Narod i pravda. 

Kamen spoticanja definitivno je bio segment visokog obrazovanja, ali i dešavanja na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Bogunić se ranije u nekoliko navrata nije složila s predsjedavajućim Skupštine KS Konakovićem i rektorom UNSA Rifatom Škrijeljem, a koji su se u posljednje vrijeme posebno aktivirali da bi spriječili izbor Semre Čavaljuge za dekanesu Medicinskog fakulteta UNSA. 

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo od samog imenovanja isticala je kako ona neće raditi ni po čijem političkom diktatu, već da će svoju dužnost obavljati u skladu sa zakonom i važećim pravilima. 

Kap koja je prelila čašu definitivno su bile izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju KS koje je Bogunić, mimo Konakovićeve volje, dopisom povukla iz procedure te nakon toga dala ostavku. 

Vlada Kantona Sarajevo posljednjih mjeseci izložena je žestokim kritikama Sindikata Univerziteta u Sarajevu. Naime, Sindikat UNSA danas se oglasio saopćenjem za javnost zbog pokušaja izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju KS, odnosno pokušaja da se “intervencije u zakonu iskoriste kao instrument za realizaciju revanšističkih pobuda”.

Sindikat UNSA je nedavno poslao pismo zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo, a u kojem je od kantonalne zakonodavne vlasti tražio da sačuva svoj dignitet i stavi van snage autentično tumačenje Zakona o visokom obrazovanju KS.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj