NAKON SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA SDA! Izetbegović: SNSD mora prestati s opstrukcijom rada Parlamentarne skupštine BiH

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović pročitao je nakon današnje sjednice Predsjedništva SDA zaključke u vezi sa aktuelnom političkom situacijom u BiH te pitanjima koja su trenutno u žiži javnosti. On je kazao da je SDA ponovo pozvala SNSD da prestane sa opstrukcijom rada Parlamentarne skupštine BiH.

Neusvajanje brojnih zakona i dokumenata koje je u proceduru poslalo Vijeće ministara nanosi ogromnu štetu građanima, državi, integracijskim procesima. Na usvajanje čeka više od 30 zakona i 36 međunarodnih dokumenata među kojima i sporazumi za Koridor 5C. Očekujem da konačno nakon devet mjeseci mandatar za novi saziv Vijeća ministara koji će doći iz SNSD-a Predsjedništvu i klubovima u PSBiH ponudi program, a HDZ da predloži kandidata za predsjednika FBiH kako bi se pokrenule procedure imenovanje novog saziva Vlade FBiH“, rekao je Izetbegović.

On je pocrtao da ono što budući mandatar za Vijeće ministara predloži, treba biti u skladu sa Ustavom i zakonima.

“Ne može entitet nametati stavove državi za koje nije nadležan kao što su odbrana i međunarodni odnosi. Radimo po zakonu i šaljimo ANP-ove, a odluke o samom člasntvu odlučit ćemo naknadno. Niko ne može natjerati entitet RS i srpski narod ako neće da budu u NATO-u, ali sve do tada moramo raditi u skladu sa zakonima”, rekao je Izetbegović.

On je naglasio da Srbija institucijama BiH nikada nije dostavila prijedlog za riješavanje pitanja granice, pa je, kaže, nejasno koji to prijedlog podržava lider SNSD-a Milorad Dodik. Pozvao ga je da ga zvanično dostavi, te da istraje na prijedlogu koji je iznio na samitu SEECP.

Zaključak NSRS-a o vitalnom interesu u vezi s pitanjem Pelješkog mosta, kaže, dodatno usložnjava odnose u BiH.

“Pristup otvorenom moru nikako ne može biti niti protiv jednog entitet niti građana. Radi se o besmislici. Uvijek imamo nekoga u Predsjedništvu koji štiti interese susjednih zemalja. Šta je to što nije vitalni interes jednog entiteta da jedna zemlja nema pristup moru u skladu sa konvencijama koje su donijele UN. Ne bih vam u ovom času imao šta o tome više kazati”, rekao je Izetbegović.

SDA, kaže, podržava usvajanje novog zakona o borcima, koji je omogućio unapređenje položaja prava boraca, “čime je ova Vlada pokazala da vodi konkretnu brigu za borce”.

“SDA podržava uspostavu nove većine u TK i princip da pobjedničke stranke formiraju koalicije i u svom drugim kantonima, a što se očekuje”, rekao je on.

Kazao je i da SDA pozdravlja kažnjavanje negiranja genocida zakonskim putem, te je pozvao PIC da što prije reaguje zbog prijetnji Dodika visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku u vezi s tim.

Ocijenio je sramotnom presudu Vrhovnog suda Holandije kojom se u procentima određuje odgovornosti za holandske trupe odgovorne za stradanja u Srebrenici.

O kongresu i Statutu stranke

Sjednica Predsjedništva SDA je bila posvećena pripremama za predstojeći  7. Kongres koji će biti održan 14. septembra ove godine.

Predsjedništvo SDA je utvrdilo Nacrt  Statuta i Prijedlog statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta. Statutarna odluka omogućava otpočinjanje procesa kandidiranja izbora rukovodstva Stranke.

 Predsjedništvo je utvrdilo Prijedlog odluke o broju delegata 7. Kongresa, tako da će na Kongresu pravo glasa imati 1.323 delegata. Predsjedništvo SDA je utvrdilo Prijedlog pravila izbornog postupka za centralne organe Stranke i rukovodstva radnih stolova koji će pripremati kongresne rezolucije.

Sjednica Glavnog odbora SDA, na kojoj će se utvrditi prijedlog Statuta a ostali dokumenti  usvojiti u konačnoj formi, bit će održana 27. jula u Sarajevu ove godine.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj