POTVRĐENA RANIJA PRESUDA! Holandija djelimično kriva za smrt 350 Srebreničana u julu 1995. godine

U Holandiji je danas tamošnji vrhovni sud potvrdio raniju odluku prema kojoj je ta zemlja odgovorna za smrt 350 Srebreničana u julu 1995. godine, prenose holandski mediji.

Više od 6.000 članova porodica ubijenih u genocidu u Srebrenici tužilo je 2007. godine Holandiju, a sedam godina kasnije Okružni sud u Haagu utvrdio je da je Holandija odgovorna za smrt više 300 muškaraca koje je holandski bataljon 13. jula 1995. protjerao iz UN-ove baze znajući da će biti ubijeni.

Kao što je poznato, Srebreničani su istjerani iz baze holandskog bataljona 13. jula 1995. godine, nakon čega su ubijeni.

Tada je Holandija proglašena odgovornom za smrt Srebreničana u omjeru od “30 posto”, sa zaključkom da “nije sigurno” da bi uspjeli preživjeti da su ostali u bazi holandskog bataljona. Bitno je podsjetiti da je tom odlukom Holandija oslobođena odgovornosti za stradanje Srebreničana koji nisu bili unutar baze holandskog bataljona stacioniranog u Potočarima.

U presudi je navedeno da je Holandija dužna isplatiti odštetu porodicama žrtava, dok iznos odštete nije preciziran.

Ranije, 2013. godine, vrhovni sud, po tužbi Hasana Nuhanovića, donio je odluku prema kojoj je Holandija odgovorna za smrt tri Bošnjaka iz Srebrenice.

Podsjećamo, Vojska Republike Srpske u Srebrenicu je ušla 11. jula 1995. godine, a građani su potom zatražili zaštitu u bazi holandskog bataljona UN-a, s obzirom na to da je do tog dana Srebrenica bila zaštićena zona Ujedinjenih naroda.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj