VRHOVNI KOMANDANT NATO-a za EVROPU: Bombardovanje Srbije je bilo neophodno i legitimno!

Vrhovni komandant Savezničkih snaga u Evropi general Tod Volters govorio je o saradnji Vojske Srbije i NATO-a, projektima na kojima sarađuju i globalnim izazovima.

On je prethodnih dana boravio u Beogradu u sklopu posjete regionu. Posjeta Balkanu prvi je Voltersov dolazak u region od kada je u maju preuzeo funkciju vrhovnog komandanta NATO snaga u Evropi.

Na pitanje kako on danas gleda na NATO bombardovanje Srbije, Volters kaže da je to bilo izazovno vrijeme i da je NATO donio tu tešku odluku nakon što su više od godinu dana UN i Kontakt-grupa, čiji je član bila i Rusija, ulagali velike napore da dovedu do mirnog rješenja sukoba i konflikta na Kosovu.

“Imajući u vidu razvoj krize i neuspjeh diplomatije, NATO je upotrijebio silu, što je bilo neophodno i legitimno, kako bi se spriječilo kontinuirano kršenje ljudskih prava velikih razmhera i ubijanje civila. Savjet bezbjednosti UN-a je više puta istakao kršenje ljudskih prava na Kosovu i sve veći broj porodica koje su bile primorane da napuste svoje domove kao prijetnju po međunarodni mir i bezbjednost

Generalni sekretar Stoltenberg je jasno stavio do znanja prilikom posheta Srbiji da kampanja nikad nije bila usmherena protiv srpskog naroda – ona je sprovedena kako bi se okončala kršenja ljudskih prava u velikoj razmjeri koja je sprovodio Miloševićev režim, sa direktnim posljedicama po regionalnu i evropsku bezbjednost. Operacija “Saveznička snaga” uslijedila je nakon više od godinu dana intenzivnih napora da se dođe do mirnog rješenja krize putem pregovora. Svaki izgubljen nedužni život je tragedija, zbog čega NATO duboko žali.

Sada je vrijeme da idemo naprijed i radimo zajedno na oblastima od obostranog interesa, uključujući vježbe i obuke”, rekao je Volters.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj